GAZETARII

28 iunie 1940- ocupația sovietică a Basarabiei, armata rusă invadează teritoriul românesc

În data de 26 iunie 1940 regatul României primește un ultimatum din partea conducerii sovietice. Iosif Stalin cerea retragerea administrației românești din Basarabia.

Regele Carol, cel responsabil pentru distrugerea României în perioada interbelică a dorit să se spele pe mâini de o asemenea decizie și atunci a apelat la Consiliul de Coroană. Acesta era un organ oricum consultativ, nu organ executiv sau de luare a deciziilor.

Așa se face că în data de 28 iunie armata sovietică pătrunde în Basarabia. Armata și administrația românească au început să se retragă în haos, fără ordine clare.

România avea să piardă pe moment Basarabia, spunem pe moment deoarece un an mai târziu începerea războiul sfânt pentru eliberarea Basarabiei.

Regele Carol al II-lea, considerat responsabil pentru acest eșec avea să fie alungat din țară. Românii au aflat despre această pierdere chiar când procesul de evacuare se desfășura. Informația a fost ascunsă poporului.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.