ȘTIRI

Adrian Axinia: statul s-a mai împrumutat cu 1 miliard de euro la dobânzi cămătărești

Viceliderul AUR, deputatul Adrian Axinia, atrage atenția asupra faptului că statul român nu reușește să își acopere cheltuielile foarte mari și se împrumută excesiv de pe piața internă și cea externă.

„ROMÂNIA S-A MAI ÎMPRUMUTAT CU UN MILIARD DE EURO

În timp ce ni se distrage atenția, în timp ce se încearcă panicarea noastră cu știri despre iod, iată că statul s-a mai împrumutat cu un miliard de euro! Pentru ce era necesar un nou împrumut? Pentru investiții? Cu siguranță, nu! Poate pentru a întreține aparatul bugetar care este cel mai mare din Europa. Sau pentru a se putea plăti pensiile speciale. Asta în condițiile în care suntem corigenți la atragerea de fonduri europene”.

Adrian Axinia atrage atenția și asupra dobânzilor extrem de mari care se plătesc la acest moment :

„Din acest miliard de euro împrumutat, pentru 800 de milioane ne-am îndatorat pe o perioadă de zece ani, iar pentru 200 de milioane ne-am împrumutat pe o perioadă de trei ani. Dobânda este foarte mare, 8% pe an. Ca o comparatie, un român care se înhamă la un împrumut ipotecar plătește o rată a dobânzii mai mică.

Vorbim despre cea mai mare dobândă din toată Uniunea Europeană. Cei cocoțați în posturi prea înalte pentru valoarea lor îndatorează România din ce în ce mai mult prin împrumuturi destinate să acopere cheltuieli pe care tot ei le-au crescut și pe care nu le pot acoperi din încasări.

Este nevoie de investiții, să deschidem capacitățile de producție, să oferim condiții pentru ca producătorii autohtoni să se poată dezvolta. Nu de împrumuturi pe care le vor plăti copiii și nepoții noștri” scrie Adrian Axinia pe propria pagină de socializare.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.