ȘTIRI

Avem nevoie de obuziere – Armata Română achiziționează armament în valoare de 1 miliard de euro din Coreea de Sud

Hanwha Aerospace Co., principalul dezvoltator de sisteme aerospațiale și de apărare din Coreea de Sud, urmează să semneze un contract de 1 trilion de woni (751 de milioane de dolari) pentru furnizarea de obuziere K9 României.

Dacă Hanwha Aerospace încheie acordul, acesta ar marca nu numai primul său export de arme către România, ci și al șaselea de acest fel către o țară din Europa.

Până acum, a primit comenzi pentru a-și exporta armele în Turcia, Norvegia, Finlanda, Estonia și Polonia, în regiune.

Încurajată de o mulțime de tranzacții de export, Hanwha Aerospace și-a stabilit un obiectiv de a obține peste 5 trilioane de woni din vânzările de apărare anul acesta, în creștere cu peste 20% față de vânzările de anul trecut, de 4,1 trilioane de woni. Profitul operațional al diviziei sale de apărare a ajuns la 572,7 miliarde de woni în 2023.

Sunt mari speranțe că firma își va atinge obiectivul, în timp ce Parlamentul coreean urmează să adopte o lege revizuită care va ridica plafonul capitalului propriu al Băncii de Export-Import din Coreea, Korea Eximbank, la 25 de trilioane de woni, de la 15 trilioane de woni în prezent.

În iulie 2022, Hanwha Aerospace a încheiat un acord cu guvernul polonez pentru a exporta 672 de unități de obuziere K9 și 288 de unități de sisteme de rachete cu lansare multiplă Chunmoo.

În decembrie anul trecut, a anunțat, de asemenea, un acord de 2,6 miliarde de dolari pentru a exporta obuziere autopropulsate K9 suplimentare în țara din Europa de Est.

Hanwha Aerospace va face tot posibilul pentru a câștiga mai mult din vânzările din străinătate decât din vânzările interne, în acest an, cu vânzările de apărare, a spus oficialul.

Un alt acord major notabil în străinătate al companiei este un contract de furnizare de vehicule blindate în valoare de 2,4 miliarde de dolari către Australia, anunțat în decembrie anul trecut.

Având în vedere așteptări mari privind noi tranzacții de export de arme pentru companie, stocul său a crescut cu peste 30% din 27 noiembrie 2023. Acțiunile Hanwha Aerospace au urcat cu 7,9%, ajungând luni la 166.200 de woni.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.