GAZETARII

Avem nevoie de subvenții pentru producătorii români. Importăm peste 70% din necesarul de carne de porc

România nu reușește să acopere necesarul de carne de porc și astfel am ajuns să importăm din țări precum Germania, Ungaria, Spania și Olanda, chestiune care dezechilibrează și mai mult balanța comercială a țării. În 2020, importurile de carne ajunseseră la 911 milioane de euro, din care peste 65% o reprezintă carnea de porc. Anul acesta depășește la 70%.

Fermierii se confruntă cu multe probleme, dintre care cea mai mare este generată de creșterea prețurilor la furaje, urmată de creșterea prețurilor la utilități.

Guvernul refuză să ajute zootehnia cu finanțare, deși importăm carne și produse din porc de 1 miliard de euro. Statul român ar trebui să pornească un program de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea sectorului de reproducere și creștere a porcilor. În acest fel în mai puțin de un an am putea rupe dependența de importurile scumpe.

Cu toate acestea guvernul refuză să acorde ajutor fermierilor și își bazează economia strict pe consumul produselor importate pe împrumuturi externe.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.