ȘTIRI

BNR așteaptă Guvernul Ciolacu cu soluții concrete – Economia țării e praf

Economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, consideră că deficitul bugetar riscă să depășească 6% din PIB la finalul lui 2023, fapt care contrazice direct ținta premierului Marcel Ciolacu de 4,4%.

Lazea a avertizat că dacă nu se va realiza o reducere fie și la limită a deficitului în raport cu anul anterior, acest lucru va provoca „consternare la Bruxelles și pe piețele financiare” – o situație care ar fi „fără precedent la nivelul UE”.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, s-a declarat și el îngrijorat de impactul pe care ar putea să-l aibă asupra unei țări cu un deficit public atât de ridicat o eventuală criză financiară apărută într-una dintre marile economii ale lumii.

Pe lângă faptul că e unica țară din UE care face obiectul procedurii de deficit excesiv, România se mai confruntă și cu vulnerabilități macroeconomice derivate din deficitul extern apreciabil și persistent, a observat Comisia în raportul ei de țară din 2023.

În ciuda faptului că salariile și pensiile au cel mai puternic impact asupra bugetului public, reforma pensiilor speciale a fost amânată.

Ambii economiști ai BNR și-au publicat opiniile într-o analiză postată pe OpiniiBNR.ro, o platformă pe care experții BNR discută tendințe macroeconomice.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.