ȘTIRI

Boris Johnson propune formarea unei alianțe politico-militare statelor nemulțumite de UE

Premierul Boris Johnson i-a propus liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, să creeze o nouă „alianță politică, economică și militară”, care să unească țările nemulțumite de politica Uniunii Europene, precum și de acțiunile Germaniei ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, scrie Corriere Della Sera, citat de NEXTA.

Potrivit sursei citate, noua alianță ar putea include Polonia, Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania și Turcia.

Corriere della Sera mai notează că Ucraina nu a răspuns încă propunerii lui Boris Johnson. Zelenski așteaptă summitul UE din 23 iunie, care va analiza cererea Ucrainei de aderare la UE.

Putin înregistrează progrese ”lente dar palpabile în Donbas”, afirmă Boris Johnson

Preşedintele rus Vladimir Putin înregistrează progrese ”lente dar palpabile” în regiunea ucraineană Donbas (est), apreciază vineri premierul britanic Boris Johnson, relatează AFP.

”Mi-e teamă că Putin, cu un cost mare împotriva lui însuşi şi al forţelor militare ruse, este pe cale să câştige teren în Donbas”, declară Bloomberg TV şeful Guvernului britanic.

”El continuă să înregistreze progrese treptate, lente, dar mi-e teamă palpabile, iar astfel este absolut vital să continuăm să-i susţinem pe ucraineni”, subliniază Boris Johnson.

Zelenski se va adresa la summitul UE liderilor statelor membre, cărora Charles Michel le cere să ajute Ucraina cu lichidităţi

Ucraina, preţurile la energie, politica europeană de apărare comună şi problemele create de războiul ruso-ucrainean pentru securitatea alimentară vor fi principalele teme ale summitului UE din 30-31 mai, a declarat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a îndemnat statele UE să ajute Kievul pentru a-şi acoperi necesarul de lichidităţi, relatează agenţia EFE.

Într-o scrisoare adresată celor 27 de şefi de stat şi de guvern, Charles Michel a semnalat că doreşte ca la acest summit extraordinar să se avanseze în discuţiile asupra tuturor acestor teme enunţate.

Situaţia din Ucraina va fi abordată la prima sesiune de lucru a summitului, care începe luni la ora 16:00 (ora Bruxellesului) şi în cadrul căreia va interveni prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Una dintre preocupările noastre cele mai presante este să ajutăm statul ucrainean, împreună cu partenerii noştri internaţionali, în privinţa necesităţilor sale de lichidităţi”, subliniază Charles Michel în scrisoarea transmisă liderilor europeni participanţi la summit.

Aceştia vor discuta şi despre organizarea sprijinului pentru reconstrucţia Ucrainei, ”care va necesita un mare efort global”, se mai arată în scrisoare. În acelaşi timp, liderii europeni au în vedere ”să continue presiunile asupra Rusiei”, a indicat Michel.

Problema energiei, dezbătută de liderii europeni la toate summiturile recente, va fi din nou pe agenda reuniunii, şi în special dezbaterea asupra ”preţurilor ridicate, care lovesc puternic gospodăriile noastre şi afacerile”, menţionează preşedintele Consiliului European, care consideră că ”trebuie să ne accelerăm tranziţia energetică dacă dorim să eliminăm dependenţa noastră faţă de combustibilii fosili cât mai curând posibil”.

O altă chestiune ce preocupă mult UE este securitatea alimentară globală. ”Preţurile alimentelor au crescut şi ne confruntăm cu riscuri grave de foamete şi destabilizare în multe părţi ale lumii. La reuniunea noastră, vom discuta forme concrete de a ajuta Ucraina să-şi exporte produsele agricole folosind infrastructura UE”, anunţă de asemenea Charles Michel.

În fine, liderii statelor UE vor discuta şi despre obiectivul de a avansa în dezideratul apărării europene comune. ”Prioritatea noastră cea mai urgentă este coordonarea eforturilor statelor membre pentru a răspunde exigenţelor şi a construi o bază industrială europeană. Vom discuta despre cum să abordăm aceste probleme”, se arată în scrisoare.

Un obiectiv al summitului este şi deblocarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei, ce cuprinde un embargo asupra petrolului importat din Rusia, excluderea celei mai mari bănci ruse, Sberkank, şi a altor două instituţii financiare ruseşti din sistemul SWIFT, precum şi interzicerea difuzării a trei posturi TV din Rusia.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.