Jurnalistul Florin Negruțiu critică actuala guvernare pentru situația catastrofală în care se află România:
„Ar trebui să ne fie rușine…
▶️ …că 41,5 la sută dintre copiii României sunt expuși sărăciei sau riscului de excluziune socială. Da, ați citit bine, 41,5 la sută! Media europeană e la 24,2 la sută.
▶️ … că aproape un sfert dintre copiii de la țară abandonează școala. Da, ați citit bine, 23 la sută dintre copiii înscriși în clasa pregătitoare în mediul rural nu mai ajung în clasa a VIII-a.
▶️ … că avem nu două, ci trei, patru Românii și tot atâtea școli. Da, ați citit bine, nu-i totuna să faci școală la București, la Urlați, la Flâmânzi sau la Gârcini. Pentru că sărăcia se ia, se moștenește, iar un copil născut într-o zonă săracă are șanse minime să răzbească în viață.
▶️ … că în aceste zile duduie fabricile de mediații din apartamentele marilor orașe, în așteptarea evaluării naționale. Da, ați citit bine, sunt puțini părinți care mai trăiesc cu iluzia că învățământul românesc este gratuit.
▶️ … că un copil care se naște într-o familie cu părinți slab educați are un risc de 50,5 la sută să devină sărac. Da, ați citit bine, dacă părinții tăi au carte, riscul de a deveni sărac e de doar 7 la sută, în schimb procentajul crește dramatic în familiile condamnate la beznă.
▶️ … că avem anual reportaje despre leneșii, bețivii și săracii din Vaslui cărora câte o ministresă îmbrăcată în vuittoane le spune să nu mai fie leneși și săraci. Da, ați citit bine, încă vorbim despre asistații social care ne spoliază bugetul național, căci bogatul nu crede celui sărac și nici sătulul celui flămând.
Mă bucur că azi, printre atâtea reforme de formă ale Educației, ministrul Cîmpeanu a anunțat „o masă sănătoasă” în școală și 1 miliard de euro pentru combaterea abandonului școlar.
O zic de ani de zile fiecărui invitat care îmi trece prin emisiune: haideți să facem niște școli, construite în zonele sărace, unde copiii chiar să simtă că aparțin: să vină, să rămână, să facă sport, să aibă parte de o masă caldă și de asistență medicală și abia după aceea să aibă parte de carte. Pentru că ei nu abandonează școala, cum greșit spunem, ci școala i-a abandonat pe ei. Unde dispar copiii pe care i-a abandonat școala? Sunt zeci, dacă nu sute de mii de copii și adolescenți care pur și simplu dispar din statistici.
▶️ Sper doar că miliardul de euro pentru Educație nu va dispărea în conturile Partidului, așa cum s-a întâmplat cu miliardul de euro din bani europeni destinat locuitorilor Deltei Dunării, care s-a dus pe firmele, consultanța, pensiunile, clinicile de înfrumusețare și botoxul nevestelor și amantelor de la Partid (citiți investigația excelentă a colegilor jurnaliști de la info.sud-est din Constanța, link în comentarii)”