Datoria externă a României în 2022 este de aproape 135 de miliarde de euro.
Această datorie este formată din datoria publică, din datoria privată și din datoria pe care BNR o are.
Din această sumă care reprezintă datoria României în anul 2022, aproape 100 de miliarde de euro reprezintă datoria pe termen lung. Diferența de sumă o reprezintă datoria externă pe termen scurt și mediu.
Maia Sandu a umilit delegația parlamentară venită din România: a plecat
Datoria publică directă a statului român este de aproape 58 de miliarde de euro.
În ultimii ani datoria externă a României a crescut excesiv de mult. S-a întâmplat acest lucru deoarece cheltuielile guvernamentale au fost scăpate de sub control de către forțele politice, interesate să ofere multe cadouri dar fără a exista o sustenabilitate a lor pe termen lung.
România și-a dublat datoria externă în mandatele lui Klaus Iohannis
Te-ai fi așteptat de la un președinte care se pretind neamț ca să fie o persoană echilibrată, cumpătată.
Guvernul nu găsește bani și pentru investiții și pentru pensiile speciale
Nu a fost să fie așa, astăzi România are o datorie externă de două ori mai mare decât o avea înainte ca Iohannis să devină președintele României.
Banii au fost folosiți cu precădere în două direcții: (1) s-au folosit de către companii pentru a susține importurile foarte mari și (2) pentru a se acoperi cheltuielile exorbitante ale statului român și care depășesc cu foarte mult încasările bugetare.
Din aceste sume românii și firmele românești datorează aproximativ 35 de miliarde de euro, deci foarte puțin comparativ cu datoria pe care statul a făcut-o.
Statul român se află în colaps economic
Statul român se află în colaps economic, practic statul nu este unul sustenabil, are cheltuieli cu multe prea mari față de încasările ce se fac la bugetul de stat.
În 1989 românii au murit ca să scape de Securitate, iar ea revine acum
Pe lângă aceste cheltuieli mari chiar și puținii bani care sunt destinați investițiilor publice sunt cheltuiți discreționari, pe criterii publice.
Partidele politice folosesc influența pe care o au pentru a putea cheltui după bunul placul banii românilor. Acolo unde acești bani nu există se face altceva: se iau împrumuturi foarte mari ca să aibă de unde fura.
Așa se face că astăzi nu mai dorește nimeni să împrumute statul român. Dobânzile la care România astăzi se împrumută se apropie de 9%.
SONDAJ. AUR peste PSD, aproape la egalitate, PNL se stabilizează