ȘTIRI

Carnea, ouăle și laptele se scumpesc din toamnă. Se anunță scumpiri pe bandă rulantă

ești triste pentru români la începerea toamnei. În țara noastră se anunță noi scumpiri, iar printre produsele vizate se numără laptele, carnea și ouăle.

Ne confruntăm cu cea mai severă secetă din ultimii 500 de ani, după spusele reprezentanților Comisiei Europene. Astfel că seceta a distrus milioane de hectare de cereale, iar efectele acesteia se simt.
Se anunță noi scumpiri, din toamnă, în România, primele produse care se scumpesc sunt carnea, laptele și ouăle.

Scumpirile vin pe bandă rulantă în țara noastră, iar din septembrie mai multe alimente de bază vor avea un preț mai mare.

Conform specialiștilor, carnea, ouăle și laptele vor avea prețuri foarte mari și vor fi precum fructele de mare.


Scumpiri masive în România


În țara noastră au loc cele mai mari scumpiri de la începutul anilor 2000. Fermierii din România fac calcule și declară că, din toamnă, prețurile vor crește din nou. De asemenea, la sfârșitul anului agricol, fermierii estimează majorări de 30% la carnea de porc și la produsele lactate, precum și majorări de 20% la ouă.

„Sunt mai multe motive: combustibilul, energia, gazul, forța de muncă și hrana pentru animale. Dacă un crescător cumpăra înainte cu 80 de bani kg de porumb sau grâu, anul ăsta prețul este dublu”, a
spus un fermier pentru Antena 3.

În ultimele 12 luni, alimentele s-au scumpit cu aproape 15%, iar pe primul loc în topul scumpirilor este uleiul. În topul scumpirilor urmează cartofii, făina, mălaiul, pâinea, brânza și carnea. Un alt fermier a declarat că și uleiul va fi mai scump din toamnă, undeva cam prin luna noiembrie, când floarea soarelui va ajunge undeva la 4.000 de lei pe tonă.

„Din luna noiembrie, cred că floarea soarelui se va duce exact cum a fost și la începutul lunii martie, undeva la 4.000 de lei pe tonă. La momentul acesta este 2.700. Atunci vom avea scumpiri pe raft drastic, cel puțin 20-30% la sută la ulei”, a precizat un alt fermier.

În acestă perioadă, un kilogram de ceafă de porc costă 32 de lei, iar după scumpirea cu 30% va costa 41 de lei. Scumpiri se anunță și în cazul ouălor, astfel că acum 10 ouă costă 12 lei la raft, iar după scumpirea de 20% vor costa 14 lei. De asemenea, laptele costă 9 în prezent, iar după scumpirea de 30% va costa 11 lei.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.