GAZETARII

Catastrofă. Germania, Polonia și Ungaria inundă România cu produse din lapte, ouă și miere

Probabil că nu vă vine să credeți că România importă mai mult decât exportă produse din lapte, ouă și miere.

Principalele state din care importăm cantități impresionante de produse din lapte, ouă și carne , în valoare de peste 600 de milioane de euro, sunt Germania, Polonia și Ungaria.

România ajunge să exporte cereale ieftine și să importe produse prelucrate scumpe.

Acest lucru se face prin lanțuri de aprovizionare organizate cu ajutorul marilor lanțuri de magazine.

Acum 32 de ani România era exportator net de astfel de produse, unul din cei mai importanți din Europa.

Astăzi România mai reușește să exporte de mai puțin de 200 de milioane de euro, adică de trei ori mai puțin.

Pentru importuri este nevoie de valută, aceasta provine din exporturi nete sau din banii trimiși în țară de românii plecați la muncă. A treia cale de a putea obține valută sunt împrumuturile externe și care predomină. Aceste împrumuturi sunt girate de statul român dar ele real ajută doar importatorii ca să reia ciclul de import. Cum nu mai exportăm nimic am ajuns să trăim pe munca celor plecați și pe datorie.

Dar aici nu este vina românilor, este vina celor care ne conduc și care nu iau măsuri pentru a putea avea o economie sustenabilă și nu una care se bazează pe împrumuturi.

În perioada comunistă, dar și acum în state importante precum SUA sau China, existau tratate care prevedeau că dacă imporți produse trebuie să și exporți produse de aceeași valoare. Aceste lucruri erau reglate chiar la nivel de firmă importatoare. Vrei ceva de afară? Atunci fă-ți singur rost de valută exportând produse românești. Nu exporți nimic? Atunci nu ai voie să imporți.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.