ȘTIRI

Cifre oficiale – Aproape jumătate dintre români au WC în fundul curții

Doar 11,4 milioane de români, adică puțin peste 60%, din populația totală a țării, aveau locuințele conectate la sistemele de canalizare anul trecut, arată noi date publicate de Institutul Național de Statistică.

Potrivit INS, acest lucru reprezintă, mai exact, 60,1% din populaţia rezidentă a României, cu 174.369 persoane mai mult decât în anul 2022.

De asemenea, populaţia conectată la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare a fost de 11.176.443 persoane, reprezentând 58,7% din populaţia rezidentă a ţării, cu 114.011 persoane mai mult decât în anul 2022.
Creșterea a avut loc datorită rețelelor de canalizare nou construite, cât și a punerii în funcțiune a unor noi stații de epurare a apelor uzate.

Deși cifrele sunt mai mari, statisticile arată însă că aproape jumătate din populația rezidentă a țării încă nu are acces la sistemele de canalizare.

În ceea ce privește regiunile de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populaţiei conectate la sistemele de canalizare, în total populaţie rezidentă, s-a înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov (95,4%), urmată de regiunea Centru (72,7%) şi Vest (71,9%).

La pol opus, gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare s-a înregistrat în regiunile de dezvoltare Nord-Est (40,3%), Sud-Muntenia (41,8%) şi Sud-Vest Oltenia (51,7%).

Pe de altă parte, diferența între mediul urban și mediul rural este în continuare una astronomică.

În anul 2023, în mediul urban, 9.828.927 persoane erau conectate la canalizare, adică 98,9% din populaţia rezidentă urbană a României.

Asta în timp ce, în mediul rural, un număr de doar 1.622.102 persoane au beneficiat de servicii de canalizare, adică 17,8% din populaţia rezidentă rurală a României.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.