ȘTIRI

Ciolacu nu se atinge de pensia grasă a premierului Ciucă! Pensiile speciale nu pot fi supraimpozitate

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, despre o supraimpozitare a pensiilor militarilor că așteaptă deciziile CCR, și în funcție de asta, Coaliția va căuta soluții.

Supraimpozitarea pensiilor speciale nu este posibilă, potrivit Constituției României, fapt comfirmat de fostul președinte al CCR Augustin Zegrean. Ciolacu nu se va atinge nici de pensia grasă a premierului Nicolae Ciucă.

”În zona de pensii speciale, în acest moment, cred că am picat cu toţii de acord, este aproape inexplicabil cum să ai o pensie mai mare decât ai avut în activitate (…) Categoric vom veni cu o impozitare foarte mare. Restul, rămâne să avem o discuţie şi o decizie în coaliţie”, a declarat liderul PSD. În ceea ce privește pensiile militarilor, Marce Ciolacu a spus:

”Din punctul meu de vedere, sunt pensii ocupaţionale, nu pensii speciale”.

”Acelaşi lucru am văzut că este şi la Ministerul de Interne. Din punctul meu de vedere (..) şi nu l-am avut numai acum, sunt pensii ocupaţionale, nu pensii speciale (…) Vom vedea şi în funcţie de deciziile CCR-ului ce soluţie vom găsi, pentru a îndeplini jalonul impus de către domnul Ghinea”, a completat președintele PSD.Declarațiile liderului PSD apar în contextul în care anul acesta România trebuie să elaboreze o nouă lege a pensiilor, angajament luat prin Programul Național de Reconstrucție și Reziliență.De asemenea, Curtea Constituţională a României are în analiză o sesizare referitoare la excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

De altfel, subiectul pensiilor speciale este unul extrem de sensibil în societatea românească și a fost exploatat de toate partidele politice în campaniile electorale. Parlamentul a adoptat mai multe proiecte de lege prin care se elimină anumite categorii profesionale care beneficiază de pensii speciale, însă acestea nu au devenit aplicabile pentru că au fost contestate și respinse la Curtea Constituțională.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.