ȘTIRI

Ciolacu recunoaște dezastrul din țară: „Protestele sunt îndreptățite. Îmi pare rău că s-a pornit un fel de război”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că protestele sunt „îndreptățite”, dar că trebuia început un dialog cu autoritățile.

Șeful Guvernului susține că „într-o zi, două” se va ajunge la un acord cu protestatarii. Premierul a afirmat că 99% din solicitările fermierilor s-au rezolvat, iar în privința transportatorilor sunt încă negocieri, inclusiv cu asiguratorii.

Ciolacu a subliniat că a învățat multe din acest conflict și a precizat că „toate aceste lucruri sunt căpușate politic”.

Ce vă pot spune cu sinceritate, că mă țin genunchii, voi rezolva problemele acestor oameni și a celor care vor avea”, a ținut să sublinieze Marcel Ciolacu.

Printre revendicările fermierilor se numără reducerea prețurilor la RCA, eliminarea accizei la motorină pentru firmele de transport licențiate, eliminarea accizei la motorină, introducerea limitelor de toleranță la cântare, crearea de culoare verzi către vămile României, unde există cea mai mare problemă în momentul de față, datorită afluxului de camioane care vin despre Ucraina.

Și transportatorii cer, printre altele, plafonarea RCA pentru autocamioane la 5.000 de lei şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor de asigurare când un camion nu este în uz, scurtarea timpilor de trecere a frontierei – eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere, alocaţii de cazare/alocaţii de hrană – modificări de limite și de sume neimpozabile, reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.