ȘTIRI

Corupția continuă sub PSD și PNL: un director arestat pentru sute de mii de euro

Un director din Ministerul Educației a fost arestat preventiv sub acuzația că a primit peste 340.000 de euro mită. Și-ar fi cumpărat două case și două autoturisme de lux și s-ar fi folosit de atribuirea unui contract pentru un proiect de grădiniță pentru a-și face în curte un puț și o instalație de apă.

Horia Palmer-Hîrtopanu, director la o unitate aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, a fost arestat preventiv de Tribunalul Braşov într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi spălare de bani legat de derularea unor proiecte privind construcţia de grădiniţe, a informat Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procurorii DNA Brașov îl acuză de luare de mită şi spălare de bani pe Horia Palmer-Hîrtopanu, director al Unităţii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare aflată în subordinea Ministerului Educaţiei.

Anchetatorii precizează că s-a mai dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de alte două persoane, un administrator al unei firme şi o persoană fără calitate specială, pentru infracţiuni de dare de mită, transmitere fictivă a părţilor sociale sau acţiunilor deţinute într-o societate comercială în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori a îngreunării acesteia, respectiv spălare de bani.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în perioada 2017 – 2020, Palmer-Hîrtopanu ar fi pretins şi ar fi primit sume de bani şi alte foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 340.000 euro şi 18.749 lei de la administratorul unei firme, coinculpat, în schimbul atribuirii şi pentru derularea în bune condiţii a unor contracte de lucrări de construire a unor grădiniţe în cadrul Proiectului privind Reforma Educaţiei Timpurii în România.

„O parte a foloaselor primite ca mită de inculpatul Horia Palmer-Hîrtopanu ar fi constat în lucrări de forare a unui puţ şi de construire a instalaţiei de alimentare cu apă, care au fost executate în curtea locuinţei sale situate într-un oraş din imediata vecinătate a Capitalei”, susţin anchetatorii.

De asemenea, DNA arată că, în perioada 2016 – aprilie 2021, Palmer-Hîrtopanu ar fi obţinut sume de bani consistente ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni de corupţie, din care, prin diverse operaţiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal aproximativ 179.676 euro şi 191.900 lei, folosite pentru a achiziţiona diferite bunuri (două imobile şi două autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate. El a încercat astfel să ascundă şi disimuleze originea ilicită a sumelor de bani cu care au fost achiziţionate, precum şi a titularului dreptului de proprietate asupra acestora.

Joi, Tribunalul Braşov a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acuzatului. 

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.