ȘTIRI

Dan Tanasă: Vânzarea Petrom a fost un act de trădare națională

Vicepreședintele AUR Dan Tănasă susține că vânzarea PETROM a reprezentat un act de trădare națională.

„Vânzarea Petrom a fost un act de trădare națională! Părinții și bunicii noștri au construit o țară! PSD, PNL și UDMR au construit o colonie. România, un stat condus de râme!”, susține Dan Tanasă.

Privatizarea Petrom rămâne fără rival ca importanţă pentru tradiţia României în cedarea de active datorită dimensiunii strategice a companiei, aceasta asigurând jumătate din producţia de gaze locală şi toată extracţia de petrol. În timp ce alte state au optat pentru varianta listărilor, statul rămânând în majoritatea cazurilor cel mai important acţionar, opţiunea României de a ceda controlul asupra unei companii de importanţa Petrom rămâne o decizie unică la nivel european.

„Cine controlează Petrom controlează economia, con­trolează şi politica.“ Cuvin­tele îi aparţin fos­tu­lui premier Adrian Năstase (PSD). Ele au fost rostite pe 23 iu­lie 2004, ziua în care la Palatul Victoria sta­tul român şi-a pus semnătura pe cel mai important contract de privatizare pe care avea să-l facă vreodată, încre­din­ţân­du-i „perla coroanei“ unui alt stat, Aus­tria, reprezentat de grupul petrolier OMV.

Nici acum cuvintele lui Năstase nu şi-au pierdut din esenţă, Petrom fiind compania care controlează producţia de petrol a României, jumătate din pro­ducţia de gaze şi 6% din producţia de energie locală.

Pentru privatizarea din 2004 aus­tri­ecii de la OMV au plătit statului român 669 de milioane de euro pentru pre­lua­rea pachetului de 33,34%, operaţiunea fiind urmată de o majorare de capital de 830 de milioane de euro, deși numai țițeiul românesc valora la acea dată cel puțin 10 miliarde de dolari. Românii consideră privatizarea PETROM ca fiind cel mai mare jaf din istoria țării.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.