GAZETARII

Dan Tanasă(AUR) cere ca ANAF să spună dacă Statul român a recuperat chiria imobilului pierdut în instanţă de Klaus Iohannis

Deși au trecut aproape șapte ani de la sentința definitivă a Curții de Apel Brașov, prin care Klaus Iohannis a pierdut dreptul de proprietate asupra casei din Sibiu – vila ce i-a adus familiei Iohannis aproape 1,3 milioane de lei (aproape 265.000 de euro), statul român nu a reușit să redevină proprietarul acestui imobil.

Potrivit legii, președintele ar trebui să returneze statului chiriile încasate. Deputatul AUR Dan Tanasă a solicitat ANAF detalii despre acest caz.

„În noiembrie 2015, Klaus Iohannis a pierdut dreptul de proprietate asupra unei case din Sibiu, situată pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29. De șapte ani, statul român se împiedică în tentativa de a redeveni proprietarul casei din Sibiu care l-a îmbogățit pe președintele Klaus Iohannis”, subliniază Dan Tanasă în solicitarea adresată ANAF.

Familia Iohannis s-a îmbogățit din chiriile încasate de pe urma acestui imobil timp de 17 ani – 1,3 milioane de lei este suma plătită de Raiffeisen Bank pentru o sucursală într-o zonă premium a Sibiului, în centrul orașului, pe artera pietonală care duce spre Piaţa Mare.

„La șase ani după decizia definitivă a instanțelor românești, conform cărora președintele și soția sa nu au fost cumpărători de bună credință ai imobilului, o serie de litigii deschise în legătură cu respectiva proprietate de partenera familiei Iohannis în această aventură imobiliară, o doamnă pe nume Rodica Baștea, prietenă de familie a președintelui, blochează întoarcerea casei în patrimoniul statului și, mult mai important, eventuala recuperare a banilor încasați necuvenit de familia prezidențială din exploatarea ei”, completează deputatul AUR.

În acest context, Dan Tanasă solicită conducerii ANAF răspuns la următoarele întrebări:

  1. Dacă statul român a redevenit proprietarul imobilului în discuție după 7 ani de la sentința definitivă din 2015?
  2. Dacă familia Iohannis a restituit statului suma de 260.000 de euro, bani proveniţi din închirierea imobilului care ar fi fost dobândit nelegal?
  3. Ce măsuri a întreprins ANAF pentru recuperarea prejudiciului în cazul caselor dobândite în mod fraudulos de către familia Iohannis?

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.