ȘTIRI

Datoria publică a României a ajuns la o cifră record – Construim drumuri cu bani împrumutați la dobânzi uriașe

Datoria României crește: pentru fiecare euro în plus la PIB, guvernul împrumută 0,5 euro. Cele mai multe proiecte de infrastructură aflate în derulare în România, precum segmente de autostrăzi sau drumuri expres, se fac cu finanțare asigurată din bani împrumutați.

Este evident că țara noastră este deficitară în ceea ce privește rețeaua de drumuri de mare viteză, comparativ cu alte state ale Europei, însă românilor nu li se spune de către guvernanți care sunt sumele împrumutate pentru aceste proiecte, cu ce dobânzi și cu ce termene de rambursare.

Cu o datorie externă care deja a atins cote explozive, fiecare nou proiect făcut pe datorie împovărează și mai mult populația, deja sufocată de nivelul taxelor și impozitelor, unul dintre cele mai mari din Europa raportat la nivelul veniturilor.

Datoria publică a României a ajuns la o cifră record – 52,4% din PIB. Și crește de la lună la lună. Împrumuturile din luna aprilie se clasează pe locul 3 în topul lunar de pe piața internă și sunt făcute pentru a acoperi creșterile de pensii și salarii. Premierul Ciolacu acuză guvernul anterior.

Datoriei publică a ajuns la peste 840 de miliarde de lei (177 mld. euro), adică peste 52% din PIB – cel mai înalt nivel de până acum.

Practic, pe primele două luni ale acestui an datoria publică a crescut cu aproape 7 mld. de euro, iar ritmul cu care se împrumută Ministerul Finanțelor este de 3-4 mld. euro pe lună.

Datoria publică are un parcurs îngrijorător în ultimii zece ani. Gradul de îndatorare a fost era 15% din PIB în 2008, 35% în 2019 și ajuns până la 52% în 2024

Astfel, pentru un PIB suplimentar de 176 mld. euro a fost nevoie de o datorie publică suplimentară de 80 mld. euro. Altfel spus, pentru fiecare euro în plus la PIB, se face o datorie de 0,5 euro suplimentară.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.