ȘTIRI

De două săptămâni ministrul Energiei umblă prin București după voturi – Între timp, românii plătesc cele mai mari prețuri la energie din UE

De trei zile, România are cele mai mari prețuri la energie din Europa pe piața bursieră spot, iar situația va continua și vineri. Între timp, ministrul Energiei umblă de vreo două săptămâni prin București pentru campania sa. Sebastian Burduja nu pare foarte afectat de prețurile aproape duble la energie, ci mai degrabă de alegerile din 9 iunie.

Prețurile sunt aproape duble față de săptămâna trecută. Joi, prețul mediu spot al energiei electrice cu livrare a fost, în România, de 504 lei/MWh sau circa 101 euro/MWh, cel mai mare din Europa și dublu față de Germania.

Criza prețurilor la energie adâncește dificultățile economice ale românilor, în timp ce Ciolacu e prea ocupat cu diverse manevre care au ca obiectiv fraudare a alegerilor.

Guvernul Ciolacu a scăpăt de sub control economia, covrigarul îndatotrează România.

„Suntem decuplați de țările vecine din cauza unor probleme de frecvență. Anumite centrale nucleare sunt oprite, atât cea din Ungaria, cât și cea din Bulgaria sunt în mentenanță. Și vedem care este impactul energiei ieftine venite dinspre vest spre est.

Vedem acum o creștere a prețului de 500 de lei (pe MWh – n.red. ) în România, față de 300 de lei, cât aveam săptămâna trecută”, a declarat Raluca Rusu, director în cadrul Monsson Trading, unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul energiei regenerabile din România.

Potrivit acesteia, peste un an, când în România vor fi în funcțiune capacități de energie regenerabilă comparabile cu țările din vestul Europei, vom avea prețuri mult mai mici decât cele pe care le vedem în momentul de față.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.