ȘTIRI

Dîncu, mesaj ciudat la 5 luni de la catastrofa aeriană din Constanța: Cei opt militari ‘au apărat, până la sacrificiul suprem, porţile albastre ale țării’

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a adus un omagiu, miercuri, de Ziua Aviației Române, celor opt militari care au pierit la datorie, în luna martie, în catastrofa aeriană din Constanța. El a vorbit și despre situația internațională, în contextul războiului din Ucraina și importanța apărării granițelor

Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, din 20 iulie, îi aduce pe toți mai aproape de aviatorii români, deopotrivă militari sau civili, care sărbătoresc Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Personalul aeronautic militar a participat, încă de la înființarea acestei categorii de forțe, la toate marile conflagrații în care România a fost angrenată în secolul trecut, contribuţia lor fiind de multe ori decisivă în obținerea victoriei. Din păcate, prețul acestor misiuni a fost plătit, de multe ori, cu sânge.

„Doresc să aduc un omagiu în primul rând celor opt militari pe care i-am pierdut, la datorie, în luna martie a acestui an, în catastrofa aeriană din județul Constanța. Sacrificiul lor nu va fi nicicând uitat. Ei s-au alăturat întru eternitate galeriei eroilor aerului căzuți pentru România, în toate timpurile, care au apărat, până la sacrificiul suprem, porţile albastre ale țării noastre”, a transmis ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, de Ziua Aviației Române.

Ministrul Vasile Dîncu a vorbit și despre situația de securitate în zona Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina.

„Situaţia de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina şi implicaţiile acestui război pentru securitatea euro-atlantică necesită continuarea procesului de adaptare a posturii de descurajare şi apărare a Alianţei la noul context de securitate care se conturează la nivel regional începând din 24 februarie. Deciziile importante luate la Summit-ul de la Madrid au adus regiunea Mării Negre în centrul atenției planificatorilor strategici ai Alianței, care vor echilibra, în perioada următoare, postura de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe întregul flanc estic. Noul Concept Strategic a creat premisele pentru o construcție de securitate durabilă și robustă de la Marea Baltică la Marea Neagră, care va aborda în mod unitar și eficient dispunerea forțelor aliate în țările NATO aflate în proximitatea zonei de conflict, prin pre-poziționarea de tehnică și echipamente defensive esențiale și construirea unei infrastructuri de sprijin pe întregul flanc. Aliații noștri se află deja aici, iar contribuția lor va crește gradual în perioada imediat următoare”, a spus Dîncu.

Ministrul a precizat că „în mod evident, apărarea începe de acasă”, iar Forțele Aeriene Române, alături de celelalte categorii de forțe ale armatei României, au contribuit în mod direct, cu misiuni și sarcini îndeplinite, la întărirea permanentă a capacității de apărare a țării noastre, și-au adaptat timpul de reacţie la un ritm operaţional crescut şi au continuat misiunile şi antrenamentele executate în comun cu partenerii din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, atât în ceea ce priveşte executarea misiunilor de Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 proprii, cât şi executarea misiunilor din cadrul Activităţilor de Vigilenţă întărită și de Poliție Aeriană Întărită, alături de celelalte aeronave de luptă ale partenerilor din Germania, Italia, Marea Britanie sau Statele Unite al Americii.

„Continuăm, în acelaşi timp, în baza alocărilor de 2% din PIB asigurate în ultimii cinci ani și ridicarea acestui nivel, începând din 2023, la 2,5% din PIB, eforturile de retehnologizare a Forțelor Aeriene cu sisteme și tehnică moderne, interoperabile și integrate, care să asigure saltul necesar pentru a putea aborda cu succes provocările actuale dar, mai ales, viitoare. În cadrul programelor esențiale de înzestrare pentru aviația militară, amintim, în primul rând, avionul multirol, care va fi completat, în curând, cu încă două escadrile, prin achiziția, modernizarea și operaționalizarea a încă 32 de aeronave F-16, ceea ce va deschide calea către etapa finală, respectiv dotarea cu aeronave de generația a V-a. La fel de importantă pentru securitatea țării și a teritoriului aliat este și continuarea programului „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare – PATRIOT”, un sistem testat în luptă și capabil să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale pe care rachetiştii sol-aer deja îl exploatează și se pregătesc pentru recepționarea următoarelor sisteme aferente acestui proiect. Discutăm, totodată, și de modernizarea avioanelor şcoală IAR-99 sau de continuarea înzestrării cu radare de cercetare moderne, indispensabile în asigurarea avertizării timpurii realizate prin supravegherea permanentă a spaţiului aerian naţional şi parte importantă a misiunii de onoare a Forţelor Aeriene Române – apărarea spaţiului aerian al României, integrat în spaţiul aerian al Alianţei Nord Atlantice, precum și de alte achiziții de tehnică modernă, care se află în planificare și pregătire”, a spus ministrul.

Vasile Dîncu le-a transmis piloților militari că sunt în prima linie la frontierele, „vigilenți, atenți în fiecare clipă, gata de o reacție cât mai clară și rapidă, în acord cu prevederile tratatelor la care România este parte. Știu că această capacitate vă este testată periodic și, alături de forţele aeriene aliate care ne susţin, aţi reuşit să protejați cu succes spaţiul aerian românesc și o veți face în continuare, cu același ridicat simț al datoriei. Doresc să vă mulțumesc pentru că faceţi din cerul României un spaţiu paşnic şi sigur, în special în contextul de securitate actual și să vă transmit că atât Țara cât și Alianţa Nord-Atlantică se bazează pe dumneavoastră”.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.