ȘTIRI

Elveția se gândește mai întâi la bani: nu intenționează să restricționeze intrarea rușilor în țară, cu toate că UE a suspendat acordul de vize cu Rusia

Elveția va sprijini decizia Uniunii Europene de a suspenda acordul privind un regim simplificat de vize cu Rusia, dar nu intenționează să restricționeze intrarea rușilor pe teritoriul său, a declarat Secretariatul de Stat pentru Migrație pentru Aargauer Zeitung.

„În calitate de stat membru asociat al spațiului Schengen, Elveția aderă practic la o politică de vize Schengen convenită”, a declarat Secretariatul de Stat pentru Migrație.

Decizia finală va trebui luată de Consiliul Federal Elvețian. Chestiunea urmează să fie analizată la 16 septembrie. În același timp, restricțiile privind intrarea în țară nu vor fi luate în considerare, deoarece o astfel de măsură nu a fost adoptată de Uniunea Europeană.

Unii ruși călătoresc, de asemenea, cu o viză elvețiană la trecerea frontierei în UE: până la sfârșitul lunii august, Elveția a eliberat aproximativ 7.000 de vize Schengen cetățenilor ruși în acest an. În plus, există peste 2.000 de vize naționale care sunt valabile doar pentru Elveția, potrivit cifrelor secretariatului de stat pentru migrație (SEM).

Secretariatul de Stat pentru Migrație nu dorește să comenteze viitoarea decizie a Consiliului Federal. Un purtător de cuvânt al SEM subliniază doar că, dacă acordul de facilitare a eliberării vizelor ar fi suspendat, dispozițiile generale privind intrarea în Spațiul Schengen ar continua să se aplice cetățenilor ruși. Aceasta înseamnă că rușii pot, în principiu, să continue să intre în Elveția. Cetățenii ruși care au deja o viză Schengen valabilă nu ar fi afectați de nicio măsură în principiu.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.