ȘTIRI

Energia, o piață bombardată de legi, reglementări, plafonări și actori bulversați

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER susține că, în prezent, piața nu este influențată, cum ar fi normal, de cererea și oferta de energie electrică și gaze naturale ci, în primul rând, de reglementări. Această situație nu este benefică pe termen lung nici actorilor din piață, nici bugetului statului și, cu atât mai puțin, consumatorilor, atât casnici, cât și industriali.

În urma numeroaselor reglementări și modificări ale legislației primare (nu mai puțin de 18 în ultimele 18 luni!), la care se adaugă cele la legislația secundară, piața de energie (atât gaze naturale, cât și energie electrică) a ajuns în impas: nu se mai încheie contracte pe termene mai lungi de o lună. Această situație afectează atât activitatea producătorilor, a furnizorilor, cât și a consumatorilor (în special cei non-casnici).

Ultima decizie a Parlamentului, promulgată de Președintele Klaus Iohannis, de a modifica legea 153/2022 și de a introduce un nou plafon pentru decontare, de 900 lei/MWh, este o lovitură în plus dată pieței. Adoptată absolut netransparent, fără consultarea actorilor din piață, noua modificare legislativă nu face decât să dea dreptate, o dată în plus, Comisiei Europene, care, în recentul Raport de țară privind statul de drept, sublinia că România ”nu a înregistrat niciun progres în ceea ce privește asigurarea unei consultări publice eficiente înainte de adoptarea unui proiect legislativ”!

O dovadă în plus că noul plafon adoptat de parlamentari nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în piață îl reprezintă ofertele de vânzare depuse de producători, de 1.000 lei/MWh, mult peste plafonul de 900 lei/MWh. De altfel, licitațiile de pe OPCOM, la acest preț, au fost anulate, pentru că nici un furnizor nu a dorit să participe. Nu trebuie uitat că furnizorii au achiziționat energie electrică pentru consumatori din timp, încă de anul trecut pentru acest an, la prețuri mai mari, chiar și de peste 2.000 lei/MWh, multe prin mecanisme publice de tranzacționare.

Mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE) asigură doar o parte din energia necesară consumatorilor.
Pe de altă parte, pe piețele regionale și europene la termen se observă o inversare a tendinței în ceea ce privește prețurile: odată cu sfârșitul primăverii, acestea au început să crească, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică.

Astfel, un plafon de 900 lei/MWh nu garantează acoperirea costurile de achiziție a energiei electrice in condițiile plafonării preturilor la consumatori. De asemenea, furnizorii se așteaptă ca alimentarea Fondul de Tranziție Energetică sa fie mult redusă, în condițiile în care ultima lună decontată complet de către ministerele Energiei și Muncii este luna mai 2022! Adică cu 14 luni în urmă! ”A trecut exagerat de mult timp de când s-au făcut ultimele decontări complete. În tot acest timp s-au strâns datorii ale statului către furnizorii de energie electrică și gaze naturale. Dacă, până acum, statul a făcut din când în când plăți parțiale, de-acum înainte nu știm cum va reuși să achite furnizorilor subvențiile pe care aceștia, practic, le-au acordat populației și companiilor. Cum din taxarea privind activitatea de producție si din cea de tranzacționare nu se alimentează suficient Fondul de Tranziție Energetică, iar prețurile în piață și-au inversat trendul și încep să crească, există o îngrijorare profundă a furnizorilor că nu li se vor mai deconta cheltuielile făcute și, cu atât mai puțin, cele pe care urmează să le facă până la sfârșitul lunii martie 2025, când se încheie schema de ajutor instituită de către autorități”, spune Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.