GAZETARII

FALIMENT. Nu mai producem astăzi deloc oțel-beton. Au falimentat și distrus fabricile din România

FALIMENT. Nu mai producem astăzi deloc oțel-beton. Au falimentat și distrus fabricile din România.

Până în 1990 România producea cantități impresionante de oțel beton. Acest produs era necesar pentru industria națională internă a construcțiilor, dar furnizam cantități impresionante și pentru export.

După 1990 companiile românești de stat au fost devalizate de către partidele politice. Societățile comerciale au reprezentat doar o sursă de corupție și cei care le-au condus, din dorința de a se îmbogăți fără muncă, le-au dus spre distrugere.

Ceea ce a mai rămas a fost preluat de către concurența internațională sau chiar de către mafia internațională. Concurența a avut un singur scop: au preluat companiile și apoi le-au închis pentru a putea să își elimine concurența. Mafia internațională, mai ales cea rusă, a fost de asemenea prezentă. Aceasta a cumpărat fabricile și le-a închis direct, clădirile au fost demolate și cărate la fier vechi.

Partidele politice au fost complice. PSD și PNL sunt responsabile pentru distrugerea țării.

Rămași fără locuri de muncă românii au părăsit țar. Astăzi se nasc mai mulți români în afara țării decât în țară și sunt mai mulți români care lucrează afară decât în interior.

Industria construcțiilor are nevoie anual de peste 1 milion de tone de oțel beton. Acum întreaga cantitate se importă la costuri foarte ridicate datorită creșterii prețului la energie electrică.

După achiziția Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște în luna martie a acestui an, pentru suma de 38,3 milioane de euro, italienii de la AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel şi oţeluri speciale din Europa, a început să recruteze personal și a conturat planurile de investiții pentru următorii cinci ani. 

Într-o primă fază, grupul Beltrame dorește să transforme vechea oțelărie într-o unitate de producție competitivă la nivel european, pentru care va investi, în următorii 5 ani, în jur de 100 de milioane de euro în modernizarea utilajelor, iar 80% din buget va fi alocat achiziției de tehnologii care permit reducerea emisiilor de carbon, creșterea eficienței energetice și tranziția către o economie circulară. În prezent, utilajele combinatului au o vechime de aproape 50 de ani.

Interzicerea importurilor de produse siderurgice originare din Rusia şi Belarus este una dintre măsurile luate de Uniunea Europeană drept răspuns la criza din Ucraina. O perioadă de tranziție de trei luni este prevăzută, însă, pentru importurile de oțel tranzacționat, în baza unor contracte stabilite înainte de 2 martie 2022, pentru Belarus și 16 martie, pentru Rusia. Oțelul va putea fi importat în continuare în UE doar în acest interval de timp. Ce înseamnă interdicția pentru importatori? Vor aduce restricțiile un deficit de oțel pe piața europeană?

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.