GAZETARII

Fiecare clipă cu PSD și PNL la guvernare reprezintă o dramă continuă

România are potențial, însă niciunul dintre politicienii care s-au perindat la guvernare n-au știut să lucreze pentru a scoate țara din situația dramatică în care a fost adusă. Agricultura și turismul, alături de industrie, ar fi putut fi domenii-cheie pentru dezvoltarea economică. Din păcate, constată Alexandru Săraru, membru CNC AUR, România a ajuns o simplă colonie, care exportă orice – de la materii prime, la medici, profesori și personal calificat.

În agricultură, până și recoltele care se mai obțin de către fermieri nu vor ajuta foarte mult economia autohtonă, pentru că mare parte din materia primă pleacă la export, iar bugetul pierde din această cauză miliarde de euro. Doar dacă s-ar folosi în zootehnie jumătate din grâul şi porumbul exportat, numărul de animale s-ar dubla, iar deficitul comercial s-ar diminua.

Distrugerea României a fost intenționată și direcționată de la un nivel superior guvernanților care nu sunt altceva decât niște simple marionete

Săraru afirmă că drama cea mai mare este legată de consecințele secetei asupra terenurilor agricole. Este extrem de urgent ca agricultorii afectați de calamitați să își primească și în acest an banii cuveniți pentru pagubele produse de secetă și schimbările climatice. Sigur că echipele de la MADR (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) trebuie să verifice obiectiv și pertinent fiecare solicitare în parte din teren.

„Logica de baltă se referă la plata anuală a peste o sută de milioane de euro.În 32 de ani am cheltuit peste 3 miliarde de euro în loc să investim într-un Plan de gestiune a apei în terenurile agricole pe termen lung. Tot de 32 de ani ani ne plângem de seceta în timpul verii după care uităm complet de subiect 9 luni de zile, transformând câmpia romană într-o zonă aridă și semidesertificata și săracă. Există în acest sens și un studiu al Academiei Române despre zonele sărace din România.

Se tot vorbește despre irigații că fiind principala soluție de gestiune a apei. Însă dacă ne uităm în Spania, în Israel sau la zona Magreb vom descoperi circa 100 de măsuri de gestiune a apei adaptate schimbărilor climatice.

Cei care s-au perindat pe la Ministerul Agriculturii nu au înțeles sau se fac că nu înțeleg faptul că începând din 2020 nu se mai poate iriga din Dunăre începând din luna iulie pe motiv de scădere a nivelului de apă sub cota de navigație. Trebuie abandonată ideea greșită de transport a apei în câmpie pe canale deschise cu pierderi uriașe de apă. Nu trebuie să fii prea intelgient să înțelegi că astfel , în 30 de ani, Siretul, Prutul sau Oltul vor fi secate.

Este nevoie de o viziune pe termen lung privind gestiunea apei în agricultură. PSD sau PNL au avut timp 32 de ani să demonstreze. Fiecare clipă cu aceste partide la guvernare reprezintă o dramă continuă.” , mai declară Alexandru Săraru

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.