GAZETARII

Florin Cîțu susține că Iohannis minte: „Inflația din România nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina”

Inflația din România nu este cauzată de războiul din Ucraina, ci de măsurile populiste ale Guvernului, spune fostul premier Florin Cîțu. Președintele României a fost de altă părere. În mai, într-o vizită la spitalul Colentina din București, Klaus Iohannis a ținut să precizeze că de vină pentru inflație este războiul din Ucraina și Putin. Să nu încercăm să căutăm vinovații în Guvernul României, a mai spus el.

Florin Cîțu susține că a prezis inflația încă de la începutul anului, a declarat el.

„O mare parte din vină pentru ce am ajuns aici sunt cei care au decis măsuri la începutul anului. La începutul anului am avut o discuție, și am spus foarte clar, există un risc al inflației mare. Mi s-a spus că nu contează că o să intre bani la buget și după aceea o să creștem salariile.

Erau cei care astăzi fac coaliția de guvernare, reprezentanți ai tuturor instituțiilor puternice. La una dintre discuții era și președintele României. Am spus că este un joc periculos că vei ajunge să creezi o spirală inflaționistă și așa s-a pierdut momentul. În loc să ne uităm la cât să creștem pensiile astăzi trebuie să cerem Ministerului Finanțelor și BNR să reducă inflația” a declarat fostul premier.

Potrivit lui Florin Cîțu, măsurile populiste sunt cele care au dus la creșterea dobânzilor:

„Dacă nu suntem atenți astfel de măsuri populiste înseamnă deficit mai mare, inflație mare, dobânzi mari și asta este spirala salarii-inflație. Astăzi toate forțele trebuie să se concentreze pe cum scădem inflația și trebuie să aruncăm la gunoi explicația aceea penibilă care a mers o lună, două cu războiul. Nu are nicio legătură cu Rusia”.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.