ȘTIRI

Francezii strâmbă din nas: „Intrarea Ucrainei în UE ar fi o catastrofă pentru agricultura europeană”

Preşedintele principalului sindicat agricol francez (FNSEA), Arnaud Rousseau, a declarat într-un interviu acordat presei regionale din Franţa că intrarea Ucrainei în UE ar fi o „catastrofă” pentru agricultura europeană. Declarația a fost făcută după ce Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, relatează France Presse.

Iată ce a spus acesta: „Într-un context de război, este foarte dificil să te pronunţi asupra acestui subiect, pentru că imediat eşti acuzat că nu sprijini Ucraina. Dar vorbind strict din punct de vedere agricol, o intrare a Ucrainei în Uniunea Europeană ar fi o catastrofă pentru agricultura europeană”Potrivit acestuia, agricultura ucraineană „nu joacă după aceleaşi reguli”, ea produce aproximativ „echivalentul unui sfert din agricultura europeană, mai ales în ce priveşte creşterea păsărilor şi marile culturi, dar cu norme de mediu şi standarde de producţie mult sub practicile noastre”.

Produsele agricole ucrainene au deja acces liber pe piaţa UE, în virtutea unei facilităţi pe care blocul comunitar a oferit-o Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia.

Această facilitate a afectat însă cu precădere ţările est-europene vecine cu Ucraina şi mai puţin ţările vest-europene.

Acestea din urmă şi Kievul au protestat faţă de măsurile pe care guvernele unor state est-europene le-au luat pentru a-şi proteja agricultorii păgubiţi de cerealele ucrainene comercializate la preţuri sub costurile producătorilor locali.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.