ȘTIRI

Fructele și legumele din luna august sunt cele mai sănătoase

În luna august, în piețe se întâlnesc diferite miresme de la fructele și legumele care se coc în această lună. Ultima lună de vară le aduce o mulțime de fructe și legume care satisfac papilele gustative și susțin sănătatea organismului prin aportul necesar de vitamine, minerale și antioxidanți.

Pepenele roșu și porumbul sunt doar câteva dintre alimentele care se găsesc pe mesele românilor în această perioadă.

În luna august, pe mesele românilor cel mai des se găsește pepenele roșu, aroma sa îmbietoare și gustul dulce și fresh în același timp, încânta simțurile oricui.

„Când îl guști, îți dai seama ce mănâncă îngerii”, așa spunea scriitorul Mark Twain și asta o spun și cei care aleg vara să se răcorească cu o felie de pepene verde.

Dacă în case miroase a pepene verde, în parcuri plutește aroma de porumb fiert sau copt care fac ca plimbarea să fie mult mai plăcută.

Fructele lunii august

1. Merele verzi

Pe lângă gustul acrișor, care te revigorează, merele verzi conțin o multitudine de vitamine și minerale de care corpul tău sigur se va bucura.

Merele sunt bogate în fier, un mineral important pentru organism, care printre multe alte beneficii, crește și nivelul de oxigen din sânge și reglează glicemia.

Printre vitaminele și minerale care se găsesc în merele verzi, menționăm: zinc, cupru, magneziu, mangan, potasiu, vitamina A și C.


2. Pepenele roșu

Fructul vedetă al lunii august este pepenele roșu, care este ales de mulți români datorită gustului inconfundabil și pentru că oferă rapid o senzație de sațietate.

Pepenele roșu conține magneziu și potasiu, săruri minerale care contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos, muscular și osos. Pe lângă acestea, în pepene se mai găsește și licopen, o substanță care are un rol important în neutralizarea radicalilor liberi.

3. Pepenele galben

Pepenele galben este un fruct care conține nutrienți necesari pentru organism, atât în pulpă, cât și în semințe.

În pulpă se găsesc antioxidanți precum, compuși fenolici, acid sorbic și carotenoizi, iar în semințe se găsesc acizi grași și omega 3.

4. Afinele

Aceste fructe mici colorate și gustoase sunt extrem de bogate în antioxidanți și vitamina C, nutrienți care contribuie la un sistem imunitar puternic.

5. Zmeura

O cană de zmeură oferă peste 50% din doza minimă zilnică de vitamina C, care susține imunitatea și sănătatea pielii și ajută la producerea de colagen.

Zmeura conține, de asemenea, mangan și vitamina K, ambele având un rol important în sănătatea oaselor.

În cantități mai mici, în zmeură se găsesc vitaminele E și B, magneziu, cupru, fier și potasiu.

6. Prune

Aproximativ 70 de grame de prune asigură 8% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% de vitamina K, 4% de cupru și 4% din fibre și 3% din potasiu.

7. Piersici

Piersicile au un conținut bogat de minerale, precum potasiu, zinc, cupru și mangan și vitaminele A și B6.

8. Caise

Caisele conțin vitaminele A, C, K și E, caroteni, zinc și niacină.

9. Smochine

Smochinele au un conținut slab de grăsimi și conțin o mulțime de vitamine și minerale, printre care, vitamina A, B și magneziu.

Aceste fructe sunt delicioase atât crude cât și sub formă de dulceață de smochine.

10. Mure

Murele au un conținut ridicat de retinol, tocoferol, vitamina C, niacină și mineralele potasiu, calciu și fosfor.

Legume lunii august

1. Vinetele

Vinetele conțin o varietate de nutrienți esențiali pentru corp, printre care potasiu, magenziu, cupru și vitaminele B1, B3 și B6.

2. Dovlecel

Printre cele mai importante vitamine și minerale pe care le conține dovlecelul, menționăm: potasiul, fosforul si manganul, vitaminele B1, B6 și vitamina C.

3. Roșii

Roșiile au un conținut ridicat de vitamina A, flavonoizi antioxidanți, cum ar fi beta si alfa- carotenoizi, xanthins si luteina.

4. Castraveți

Castraveții reprezintă o sursă importantă de vitamina A, B, C, acid folic, calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc și siliciu.

5. Cartofi noi

Cartofii noi conțin cantități mari de vitamina B și C și minerale, precum potasiu, magneziu și fier.

6. Gulia

Gulia conține calciu, potasiu, magneziu, fier și calciu, precum și vitaminele, A, B, C și K.

7. Ardei gras

Ardeiul gras conține o mulțime de nutrienți printre care vitamina C și antioxidanți.

8. Sfecla roșie

Sfecla roșie oferă corpului vitaminele, B9 și C și mineralele potasiu, mangan, fosfor și fier.

9. Fasole verde

Fasolea verde conține vitaminele A, C și K, precum și mangan, fibre, siliciu și fier.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.