GAZETARII

Gafă monumentală. Ciucă a vrut să explice plafonarea de 50 de bani și a zis în România nu se produce motorină

Gafă monumentală. În încercarea de a explica măsura penibilă privind compensația de doar 50 de bani/litru la carburanți, premierul Nicolae Ciucă a explicat că România nu se produce motorină. De fapt, România produce, evident, motorină, în cel puțin în două dintre cele trei rafinării – Brazi și Petromidia. Bineînțeles, producția nu poate acoperi cererea, de aceea importăm pentru a acoperi necesarul de carburant.

Întrebat dacă prețul la benzină ar putea fi plafonat, dar și că sunt voci care spun că această reducere nu este suficientă,  Ciucă a spus că „personal, aș fi vrut să asigurăm o compensare mai mare, dar în momentul acesta, aceasta e realitatea, atât am putut asigura de la bugetul statului”.

„Toate elementele au fost analizate ținând cont de realitate. România în momentul de față își poate asigura aproximativ un sfert din producția proprie de petrol. Chiar s-au vehiculat cifre: la o tonă de petrol național trebuie să importăm trei virgulă ceva tone de petrol sau produse petroliere pentru că, știm foarte bine, motorina nu se produce în țară. Astea sunt elementele de realitate pe care le-am avut în vedere”, a mai spus Ciucă

Potrivit Economica.net, România produce mai mult de un sfert din petrolul pe care îl consumă. În 2021, cele trei rafinării românești au procesat 9,9 milioane de tone de țiței, dintre care 6,82 milioane de tone au fost din import. Pe de altă parte, România produce, evident, motorină, în cel puțin în două dintre cele trei rafinării pentru care există date publice și mai mult ca sigur și în a treia.

În anul 2021, potrivit propriului raport anual, Petrom a produs 2,079 milioane tone de motorină, în rafinăria Brazi. De asemenea, Petromidia, rafinăria grupului Rompetrol, a produs 2,48 milioane de motorină și combustibil pentru avioane, tot potrivit datelor publice.

Într-adevăr, România importă și motorină, pentru că producția este mai mică decât consumul, dieselul fiind carburantul consumat preponderant în România – și, nu trebuie uitat că motorina de la noi pleacă și în țările din jur, unde Petrom și Rompetrol operează rețele de benzinării

În anul 2021, producția totală de motorină din rafinăriile românești a fost de 5,46 milioane de tone, iar importurile au fost de  2,33 milioane de tone.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.