ȘTIRI

Gazprom: Nu garantăm buna funcționare a gazoductului Nord Stream

Gigantul rusesc Gazprom a anunțat miercuri că nu poate garanta buna funcționare a gazoductului Nord Stream, care deservește Europa, precizând că e în imposibilitatea de a confirma că va recupera o turbină germană aflată în reparații în Canada.

Cea mai mare conductă care transportă gazul rusesc către Germania a început luni lucrările anuale de întreținere, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de zece zile, însă guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina. 

Germania nu știe cât gaz va primi după încheierea lucrărilor de mentenanță la Nord Stream 1. „Așa cum era de așteptat, Nord Stream 1 este la zero din această dimineață. Ce se va întâmpla la finalul întreținerii, nimeni nu este în măsură să spună în acest moment. Nu vom ști mai devreme de o zi înainte de finalul programat”, a declarat Klaus Mueller, șeful Bundesnetzagentur, autoritatea germană de reglementare în domeniul energiei.

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică. Lucrările de întreținere se vor desfășura între 11 și 21 iulie.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.