ȘTIRI

Gerhard Schroeder: Putin vrea o ”soluţie” la războiul din Ucraina

Gerhard Schroeder, fost cancelar german şi prieten al lui Vladimir Putin, a declarat că preşedintele rus îşi doreşte o ”soluţie negociată” la războiul din Ucraina şi că acordul privind transporturile de cereale ar putea reprezenta un pas înainte, relatează The Guardian.

”Vestea bună este că Kremlinul doreşte o soluţie negociată”, a declarat Schroeder pentru cotidianului săptămânal Stern şi RTL/ntv.

El a adăugat că a avut o întrevedere, săptămâna trecută, la Moscova, cu Putin.

”Un prim succes este acordul pentru cereale, e posibil să poată fi extins încet spre o încetare a focului”, a subliniat Schroeder.

Fostul cancelar german a spus că soluţii la probleme cruciale precum cea a Crimeei ar putea fi găsite în timp, ”poate nu peste 99 de ani, ca în cazul Hong Kong-ului, ci în timpul generaţiei viitoare”.

El a precizat că o alternativă la aderarea la NATO pentru Ucraina ar putea fi neutralitatea armată, precum în cazul Austriei.

Viitorul regiunii Donbas din estul Ucrainei, scena unor lupte aprige, este, însă, mai complicat, a continuat Schroeder.

”Va trebui găsită o soluţie bazată pe modelul cantonal elveţian”, a mai spus el, adăugând că ar trebui să se verifice dacă Putin se va întoarce la o ”linie de contact” antebelic într-o încetare a focului.

Schroeder, cancelar din 1998 până în 2005, a criticat războiul din Ucraina, dar a refuzat să îl condamne pe liderul rus, pe care îl numeşte încă un prieten apropiat.

Din ce în ce mai mult ironizat în Germania pentru atitudinea sa pro-rusă, Schroeder a fost privat de dreptul său la un birou finanţat din fonduri publice.

Rusia şi Ucraina au încheiat luna trecută un acord în vederea deblocării exporturilor de cereale din porturile Mării Negre, iar prima navă care transportă cereale ucrainene pe pieţele mondiale de la începutului invaziei Moscovei în februarie a ajuns în Turcia în cursul nopţii.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.