ȘTIRI

Guvernul Ciolacu a băgat spitalele în faliment – Managerii spun că mai pot funcționa doar câteva zile

Guvernul Ciolacu a băgat spitalele în faliment: CNAS are restanțe de peste 17 milioane lei către spitalul județean Arad. Managerul susține că spitalul riscă să intre în incapacitate de plată în următoarele două-trei săptămâni, iar pacienţii să nu mai beneficieze de medicaţie şi servicii.

Spitalul mai are 50.000 de lei în conturi, pentru urgențe.

Potrivit lui Vîlceanu, „bugetul pentru luna decembrie alocat de către Casa de Asigurări de Sănătate spitalelor mari din București este de 300 de lei pe lună, 300 de lei este bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate spitalelor din București, de exemplu, «Bagdasar», «Nasta» ș.a.m.d., 300 de lei, și nu exagerez cu nimic, și nu e nicio glumă”.

Conform sursei citate, şi spitalul are, la rândul său, datorii ce ajung la 32 de milioane de lei, majoritatea către furnizori. Unele facturi neplătite de spital sunt vechi de patru luni.

Cel mai mare spital din judeţ a fost pus în situaţia de a amâna plăţi către ANAF în sumă de 7 milioane de lei, bani care trebuiau viraţi până la 25 octombrie, „pentru a nu bloca activitatea curentă” a unităţii.

Situaţia în care se află spitalul afectează şi bugetul pentru anul 2024, „deoarece în construirea acestuia se includ şi datoriile, riscându-se ca sumele disponibile să fie insuficiente”.

Andi Nodiț, managerul Spitalului „Bagdasar Arseni”: „Dintr-un necesar de 21 de milioane de lei avem alocate în acest moment 300 de lei, iar pentru luna decembrie avem alocați și prevăzuți ca sursă bugetară 300 de lei vechi și 3 hârtii albastre pe care le cunoaștem cu toții foarte bine. Aceștia sunt banii alocați pentru funcționarea întregului spital pentru luna decembrie.”

Într-o situație similară este și Institutul „Marius Nasta” din Capitală. Bugetul pentru luna decembrie este tot de 300 de lei. Mai grav, este că, potrivit ordonanței de reducere a cheltuielilor, managerii nu mai au voie să cheltuiască bani pentru reparații, iar în acest spital este nevoie de astfel de investiție pentru ca secția de terapie intensivă să poată fi deschisă. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”

Luna trecută, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat de jurnaliști despre cum va rezolva această situație gravă din spitale.

Marcel Ciolacu: În acest moment nu este niciun blocaj. Nu mai speriați oamenii.

Reporter: Eu va spun ce spun managerii, nu am inventat eu

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.