Guvernul Ciucă are în vedere introducerea unor modificări în Codul Fiscal începând cu anul viitor. Toate aceste propuneri s-au discutat cu ușile închise, în loc să fie supuse dezbaterii în Parlament, cum ar fi fost normal într-o democrație. PSD, PNL și UDMR au în vedere creșterea TVA la o serie de produse și servicii, în domeniul HORECA și taxe mai mari cu 60% pe dividende. Totul ar urma să fie adoptat în doar câteva zile.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, președinții de la PSD și PNL, aruncă România în instabilitate economică, deși susțin că vor să atragă investitorii.
„În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea numarului de instituţii publice, la eliminarea pensiilor speciale nesimţite şi, în general, să avem un stat mai suplu şi mai democratic, guvernanţii aplică lovitură după lovitură antreprenorilor români. Atât îi duce capul. După ce au dat cu o mână 50 de bani, o bătaie de joc resimţită ca atare de fiecare român, acum iau lacom cu cealaltă mână de la antreprenorii români, împingând-i spre faliment. Cerem PSD, PNL şi UDMR să îşi schimbe urgent atitudinea şi să îşi retragă propunerile”, a declarat preşedintele George Simion, conform sursei citate.
La rândul său, liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a precizat că hotelierii deja se tem că nu vor mai avea suficienţi clienţi pentru a îşi acoperi cheltuielile.
„După ce au supravieţuit cu chiu, cu vai unei crize sanitare gestionată jalnic de autorităţi, antreprenorii români sunt penalizaţi acum pentru simplul fapt că mai există. Asta înseamnă creşterea impozitului pe dividende de la 5 la 8%, o creştere enormă de 60%. Totodată, industria HORECA, greu încercată şi ea, ar urma să plătească un TVA aproape dublu. Hotelierii se tem deja că nu vor mai avea suficienţi clienţi ca să îşi acopere măcar cheltuielile. Lipsa de viziune a guvernanţilor în acest domeniu este cumplită”, a afirmat Claudiu Târziu, potrivit sursei menţionate.
Guvernul ar trebui să scadă pensiile speciale sau să le elimine, să scadă subvenția dată către partidele politice și să elimine din cele peste 6.000 de instituții centrale și descentralizate.