ȘTIRI

În plină explozie a inflației, ministrul Sănătății îi îndeamnă pe români să își facă asigurări private de sănătate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că, dacă se face o schimbare a filosofiei privind decontarea serviciilor medicale, se poate discutăm şi de o recalculare a acestor costuri. „Cred că trebuie încurajate asigurările private de sănătate”, adaugă ministrul.

„Nivelul decontării serviciilor medicale este o problemă veche în România, care e generată, probabil, şi de lipsa de resurse. Evident că nivelul de decontare nu ţine totdeauna seama de costul real al serviciilor de sănătate, mai ales că în ultima vreme costurile au crescut la diverse servicii, începând cu utilităţi, terminând cu produse medicale, dispozitive şi aşa mai departe. Dacă schimbăm filosofia de decontare a acestor servicii, putem să discutăm şi de o recalculare a acestor costuri. Noi avem un sistem (…) decontare pe caz rezolvat, rămâne de văzut dacă în viitor vom continua cu acelaşi sistem, îl vom modifica, dar există un proces. Când discuţi de sume aşa de mari de bani şi de nevoia unor sume suplimentare pentru decontarea sau dublarea sau mărirea de 1,5 ori a nivelului de decontare a anumitor servicii medicale, că nu ne referim la toate, trebuie să ai şi o finanţare care să poată să facă posibil acest lucru. Bugetul este un lucru limitat şi trebuie totdeauna să ţii cont de acest fapt”, a declarat Alexandru Rafila, vineri, într-o conferinţă de presă.

El consideră că trebuie încurajate asigurările private de sănătate.

„Ceea ce cred eu este că trebuie să aducem şi bani noi în sistemul de sănătate, să încurajăm asigurările private de sănătate. Ştiţi că există o sumă deductibilă pentru fiecare angajat de 400 de euro care poate fi dedusă dacă cineva îşi încheie o asigurare suplimentare de sănătate. Foarte puţini oameni accesează acest sistem şi cred că acest sistem ar putea să aducă resurse noi”, a spus Alexandru Rafila.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.