ȘTIRI

În SUA, ca la Caracal: Peste 400 de polițiști au stat degeaba până să intervină la masacrul cu 21 de morți, de la o școală din Texas

Un raport publicat duminică asupra atacului armat de la şcoala primară din Uvalde, Texas, soldat cu moartea a 21 de persoane, a constatat ”eşecuri sistemice şi un proces de luare a deciziilor extrem de deficitar” în ceea ce priveşte organele de poliţie, relatează BBC.

Comitetul legiuitorilor de stat a evidenţiat lipsă de leadership şi urgenţă, descriind o ”abordare apatică” a autorităţilor de la faţa locului. Aproape 400 de ofiţeri s-au grăbit la faţa locului, dar poliţia a aşteptat peste o oră pentru a-l înfrunta pe atacator. Raportul a fost înmânat familiilor victimelor înainte de a fi făcut public. Tânărul de 18 ani care a atacat şcoala primară Robb din Uvalde pe 24 mai a ucis 19 copii şi doi profesori.

Comitetul Camerei Reprezentanţilor din Texas consideră că raportul de aproape 80 de pagini este cea mai amplă relatare de până acum a evenimentelor din timpul şi după atac. În cursul anchetei, nu a fost găsit alt ”infractor” în afară de atacator. În schimb, raportul a concluzionat că au existat mai multe eşecuri de responsabilitate din partea unui număr de autorităţi, inclusiv a numeroase agenţii de aplicare a legii şi a instituţii şcolare.

Raportul a criticat puternic acţiunile diferitelor agenţii de la faţa locului, acuzându-le că nu acordă prioritate ”salvării vieţii victimelor nevinovate faţă de propria lor siguranţă”.

În pofida faptului că aproximat 400 de ofiţeri s-au grăbit la faţa locului, poliţia a aşteptat mai mult de o oră înainte de a-l înfrunta şi de a-l ucide pe atacator – o ”perioadă de timp inacceptabil de lungă”, potrivit raportului.

”Nu ştim în acest moment dacă serviciile de urgenţă ar fi putut salva mai multe vieţi prin scurtarea acestei întârzieri”, se adaugă în raport.

Raportul evidenţiază, de asemenea, un ”vid de leadership” – o lipsă aparentă a oricărui responsabil despre care spune că ”ar fi putut contribui la pierderea vieţii”.

Şeful poliţiei şcolilor din Uvalde, Pete Arredondo, a scris planul de răspuns activ al atacatorilor din district, prin care se desemnează comandant de incident, dar a mărturisit că nu se consideră răspunzător în ziua respectivă. Părerea generală a martorilor intervievaţi a fost fie că Arredondo este răspunzător, fie că nu pot spune cine era răspunzător pentru o scenă descrisă de mulţi drept ”haos”.

Arredondo şi-a luat concediu administrativ luna trecută şi de atunci şi-a dat demisia. Cu toate acestea, raportul subliniază că la faţa locului au intervenit echipe de salvare – mult mai bine pregătiţi şi mai bine echipaţi decât poliţia districtului şcolar – care ar fi putut ajuta la preluarea controlului asupra situaţiei. Critica la adresa şcolii se concentrează pe lipsa de disciplină a acesteia în urma procedurilor de securitate menite să prevină astfel de atacuri.

Raportul precizează că era un obicei ca în şcoală să fie lăsate uşile descuiate sau deschise, uneori pentru a permite accesul profesorilor suplinitori, care nu au chei. Lacătul sălii 111 – unde s-a desfăşurat mare parte din atac – nu funcţiona întotdeauna, a constatat raportul, dar, deşi acest lucru era cunoscut, nu a fost raportat în mod corespunzător. Din cauza acestor eşecuri, atacatorul a reuşit să intre în clădirea şcolii şi în sălile de clasă fără obstacole şi, probabil, şi-a ucis majoritatea victimelor înainte ca echipele de salvare să intre în clădire.

”Din cele aproximativ 142 de cartuşe pe care atacatorul le-a tras în interiorul clădirii, este aproape sigur că a tras rapid peste 100 dintre acele cartuşe înainte ca orice ofiţer să intre”, se spune în raport. La începutul acestei săptămâni, imaginile de camerelor de supraveghere de la şcoala Uvalde au fost publicate de un cotidian local, unde se observă cum bărbatul înarmat intră în şcoală, iar poliţia aşteptă 77 de minute înainte să intervină.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.