GAZETARII

Încă o realizare a Guvernului Ciucă: Scade valoarea fondurilor pentru pensiile din Pilonul 2. 8 milioane de români sunt afectați

Românii au parte de încă o „realizare” a Guvernului Ciucă: deși cotizează lunar la Pilonul 2 de pensii private obligatorii, valoarea fondurilor este în scădere. Doar în ultimul an, din cauza inflației resimţite în România și a scăderii valorii titlurilor de stat, s-a înregistrat o scădere de 6,4 procente. Practic, cine ieşea la pensie anul trecut în luna mai lua mai mulţi bani decât cineva care iese acum.

Scăderea valorii fondurilor în care ajung contribuțiile pentru Pilonul 2 de pensii înseamnă, pe scurt, că o persoană care s-a pensionat anul trecut, având exact aceleași date salariale și de contributivitate, are un venit mai mare decât una care se pensionează acum.

25% din salariul brut al unui angajat merge către bugetul de asigurări sociale, dintre care 21% către Pilonul 1, pensia de stat, către sănătate şi către şomaj, iar 3,75% către Pilonul 2, adică pensia privată obligatorie.

În momentul de faţă sunt şapte fonduri private de pensii autorizate de ASF să gestioneze aceste sume. De la începutul anului, potrivit unei analize, toate au înregistrat scăderi. Vorbim, în medie, despre o scădere de 7,2%. În ultima perioadă scăderile au fost între 5 şi 8 la sută.

„Dacă ne uităm la portofoliul fondurilor de pensii vedem că undeva la 60% din portofoliu sunt titluri de stat, în general obligaţiuni, iar undeva la 25% acţiuni, în special pe Bursa de Valori Bucureşti.”, spune Adrian Codârlaşu, vicepreşedinte CFA România.

„Este o evoluţie de conjunctură, însă, pe termen mediu şi lung, expunerea la tiluri de stat va fi de natură să aducă randamente fondurilor de pensii private. Ne putem aştepta la o revenire odată cu primele semnale că inflaţia începe să scadă.”, a declarat şi Radu Crăciun, expert în pensii private.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.