ȘTIRI

Jucătorul maghiar de şah, Richárd Rapport, vrea să îşi continue cariera în culorile României

Jucătorul maghiar de şah Richárd Rapport vrea să îşi continue cariera în culorile României. Federaţia Maghiară de Şah protestează împotriva acestui lucru şi face tot posibilul pentru a se asigura că jucătorul de şah, aflat pe locul cinci în clasamentul mondial, să concureze mai departe pentru Ungaria, a declarat László Szabó, preşedintele federaţiei, pentru agenţia ungară de presă MTI.

Acesta a adăugat că au fost informaţi de către Federaţia Internaţională (FIDE) despre faptul că Richárd Rapport doreşte să îşi continue cariera în culorile României. 

“FIDE ne-a semnalat că Ricsi a iniţiat schimbarea ţării pentru care să concureze. În astfel de cazuri, federaţia are la dispoziţie 90 de zile pentru a protesta. Noi am pus FIDE o serie de întrebări, pentru că regulamentul cu privire la schimbarea ţării este destul de lax şi neclar, astfel că am solicitat ca federaţia să interpreteze situaţia”, a explicat László Szabó, pentru MTI.

Preşedintele a subliniat că în cele 90 de zile, Richárd Rapport poate continua să concureze în culorile Ungariei, respectiv are posibilitatea să concureze neutru, reprezentând FIDE, însă nu există astfel de informaţii. În consecinţă, la turneul din cadrul Campionatului Mondial de Şah, care va începe în data de 16 iunie, la Madrid, jucătorul de şah maghiar în vârstă de 26 de ani în niciun caz nu va putea să concureze încă pentru România. 

László Szabó a subliniat că sunt în contact cu federaţia din România, care are o atitudine “foarte corectă” cu privire la subiect şi care ar dori să soluţioneze cazul “fără prejudicii”. Federaţia Română de Şah a transmis că Rapport i-a abordat cu solicitarea sa. Totodată, preşedintele federaţiei ungare a explicat că i se pare îngrijorător faptul că nu este nevoie de schimbarea cetăţeniei, şi că dacă cineva vrea să concureze în culorile unei alte ţări, nu trebuie decât să aibă reşedinţa în ţara respectivă. 

Potrivit lui László Szabó, federaţia maghiară a făcut în ultimii ani tot ceea ce i-a stat în putere pentru a-l sprijini pe Richárd Rapport financiar, profesional şi în domeniul diplomaţiei sportive. Printre altele, a iniţiat ca soţia din Serbia a lui Rapport, care este, de asemenea, jucătoare de şah, să aibă cetăţenie dublă sârbo-maghiară, ceea ce face ca deplasările sale să fie mai facile.

“Ca membru al echipei de şah a Ungariei, Richárd Rapport a obţinut medalia de argint la Jocurile Olimpice de Şah de la Troms?, din 2014. Începând din 2031, când Richárd împlineşte 35 de ani, Ungaria îi va recunoaşte medalia de argint de la olimpiada de şah, plătindu-i, din bugetul de stat, o indemnizaţie lunară pentru tot restul vieţii – acelaşi lucru aplicându-se şi antrenorului său, respectiv căpitanului din federaţie”, scrie în comunicatul în care federaţia a indicat şi faptul că Rapport este “una dintre cele mai mari comori ale şahului maghiar şi a întregului sport maghiar”.

“Federaţia Maghiară de Şah are obiectivul clar ca Richárd Rapport să concureze mai departe în culorile Ungariei şi să aducă glorie şahului maghiar şi ţării sale natale. Prin urmare, noi vom face tot posibilul, la fel cum am făcut-o şi până acum. Acum doi ani am câştigat dreptul de a organiza la Budapesta cea de-a 44-a olimpiadă de şah din 2024. Ţara noastră nu a mai găzduit niciodată al cincilea cel mai important eveniment sportiv al lumii. Inclusiv acest lucru ne obligă să facem tot posibilul pentru ca la cel mai interesant şi prestigios eveniment de şah al lumii să ieşim în evidenţă cu cea mai puternică echipă”, se arată în comunicatul federaţiei ungare.

Potrivit portalului 24.hu din Ungaria, proprietarul miliardar, de origine sârbă, al companiei Superbet, Sacha Dragic, sponsorul principal al turneului de şah 2022 Superbet Chess Classic Romania care s-a încheiat recent, i-a făcut lui Rapport o ofertă de sponsorizare irezistibilă, care îi poate oferi o şansă reală ca în următorii ani să câştige titlul de campion mondial la şah. Potrivit informaţiilor tatălui lui Rapport, jucătorul de şah a decis deja şi a acceptat oferta, care include ca acesta să îşi continue cariera în culorile României.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.