ȘTIRI

Klaus Iohannis: „Kenya este unul din partenerii tradiţionali ai României în Africa de Est”

Kenya este unul dintre partenerii tradiţionali ai României în Africa de Est, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Conform lui Iohannis, Kenya „poate conta pe România în ceea ce priveşte promovarea şi dezvoltarea relaţiilor cu Uniunea Europeană”.

Şeful statului a declarat că vizita sa în Kenya are loc într-un „context foarte special”, după adoptarea în premieră în România a Strategiei Naţionale pentru Africa, şi face parte din eforturile de „redinamizare” a relaţiilor cu ţările de pe acest continent.

Iată ce a spus acesta: „România şi Kenya au o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect reciproc”, a arătat Iohannis, care a apreciat că această ţară este „un exemplu de stabilitate politică şi de tranziţie democratică în Africa de Est”.

Potrivit preşedintelui, Kenya este, totodată, un hub economic, financiar, de transport şi dezvoltare durabilă pentru întreaga regiune.

„Consultările noastre de astăzi au reconfirmat că avem teme de interes comun şi poziţii similare faţă de provocările globale actuale. Astfel, am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât şi pentru Kenya: protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice, protecţie civilă, educaţie, digitalizare, energie verde. Mi-am exprimat aprecierea pentru rolul de lider asumat de preşedintele Ruto şi Kenya în gestionarea eficientă şi combaterea schimbărilor climatice şi am convenit ca administraţiile noastre să coopereze mai strâns în acest domeniu”, a completat Klaus Iohannis.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.