Ads 6 Google account (silviu.tanase.timpul@gmail.com) Privacy Terms 1 / 2 Alert Remember to publish your GDPR message using a Google-certified CMP to continue showing AdSense ads on your site in the EEA and the UK. If you don't publish it by January 16, 2024, we'll publish one for you. Code generator Ad created, now place the code Copy and paste the ad unit code in between the tags of your pages Place this code where you want an ad to appear. Do this for each individual ad unit, on every page. It usually takes a few minutes for ads to appear on the page but occasionally it can take up to an hour. See our code implementation guide for more details.
ȘTIRI

Lipsa gazelor rusești prăbușește economia Germaniei

Întregi sectoare industriale din Germania s-ar putea prăbuși din cauza reducerii livrărilor de gaze din Rusia, potrivit lui Iasmin Fahimi, președinte al Confederației Germane a Sindicatelor, scrie Business Insider.

„Întregi industrii sunt în pericol să se prăbușească permanent din cauza lipsei de gaz: aluminiul, sticla, industria chimică”, a spus Fahimi pentru Bild am Sonntag. „O astfel de prăbușire ar avea consecințe uriașe pentru întreaga economie și pentru locurile de muncă din Germania.”

Industria chimică, în care lucrează 346.000 de persoane, este al treilea cel mai mare sector industrial din Germania, potrivit agenției de promovare a investițiilor Germany Trade & Invest.

Germania, cea mai mare economie din Europa, este dependentă de gazele rusești livrate prin conducte care se ridică la 35% din importurile de combustibili ale țării.

Gigantul industrial importă aproape tot gazul natural de care are nevoie și care reprezintă un sfert din totalul de energie folosită de Germania, potrivit ministrului economiei Robert Habeck.

Războiul economic pe care Rusia l-a declarat Europei

Criza energetică prin care trec germanii a împins deja inflația la un nivel record și pune în pericol stabilitatea socială, a spus Fahimi pentru Bild am Sonntag.

Gazprom a redus deja fluxul de gaze care circulă prin gazoductul Nord Stream 1 în proporție de 60% față de volumul care intra luna trecută în Germania. Rusia a dat vina pentru această situație pe lipsa echipamentului care a rămas blocat în Canada din cauza sancțiunilor.

Berlinul se teme că situația ar putea deveni și mai gravă după ce lucrările de mentenanță a gazoductului, programate pentru perioada 11-21 iulie, se vor încheia. „Nu avem de-a face cu decizii pripite, ci cu un război economic, complet rațional și foarte clar”, a spus sâmbătă Habeck, potrivit Bloomberg.

Germania a intrat de acum două săptămâni în faza a doua a planului de urgență pentru gaze naturale, care aduce şi mai aproape ţara de măsura raţionalizării.