ȘTIRI

Lira sterlină s-a prăbușit la un minim record. Marea Britanie, cuprinsă de neliniște fiscală

Lira sterlină s-a prăbușit luni la un minim record, din cauza speculațiilor că planul economic al noului guvern va duce finanțele Marii Britanii la limită, informează Reuters.

Lira sterlină s-a prăbușit cu până la 4,9% până la un minim istoric de 1,0327 dolari, înainte de a se stabiliza în jurul valorii de 1,05405 dolari, cu 2,9% sub închiderea sesiunii precedente.

Lira a scăzut cu 3,6% vineri, când noul ministru de finanțe Kwasi Kwarteng a dezvăluit reduceri istorice de taxe finanțate prin cea mai mare creștere a împrumuturilor din 1972 încoace.

„Lira sterlină este absolut distrusă”, a declarat Chris Weston, șeful departamentului de cercetare de la Pepperstone.

De asemenea, euro a atins un nou minim al ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul, pe fondul temerilor de recesiune, în timp ce criza energetică se extinde spre iarnă, pe fondul unei escaladări a războiului din Ucraina.

Dolarul și-a consolidat revenirea în fața yenului după șocul provocat de intervenția valutară de săptămâna trecută a autorităților japoneze.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.