GAZETARII

Lovitură pentru PSD și PNL. OUG privind creșterea taxelor, neconstituțională

Lovitură pentru PSD și PNL, care vor să guverneze numai prin ordonanțe de urgență. OUG privind creșterea taxelor este neconstituțională, prin urmare Avocatul Poporului ataca acest act normativ. Dacă aceste modificări privind Codul Fiscal se adoptă, antreprenorii români sunt în pericol să dea faliment. Spre exemplu, doar în sectorul HORECA se dorește dublarea TVA-ului.

Guvernul României a anunțat o serie de modificări fiscale care ar face viața antreprenorilor din România mai grea. Este vorba despre dublarea TVA-ului în domeniu Horeca și creșterea cu 60% a impozitului pe dividende.

Însă metoda ordonanțelor de urgență trebuie utilizată de guvern numai dacă apare vreo urgență deosebită, dar nu este cazul de față. În plus, doar Parlamentul poate să modifice Codul fiscal, pentru că odată cu modificarea Codului fiscal, aplică prevederi din Legea nr. 500/2002, iar modificarea componentelor de venituri şi cheltuieli se poate modifica numai dacă se reflectă în Legile anuale ale Bugetelor Publice Naţionale dar şi în Legile de rectificare a Bugetelor Publice Naţionale.

Metoda folosirii prin abuz a reglementării prin OUG este una neconstituțională. Aceasta ar trebui să fie excepția dar este regula. Guvernul încalcă principiul separației puterilor în stat. Avocatul Poporului este instituția care poate ataca Ordonanțele de Urgență emise de către Guvernul României. Curtea Constituțională ar urma să se pronunțe asupra documentului emis și ar trebui să respingă ordonanța.

Doar parlamentul României poate modifica o lege iar Guvernul trebuie să implementeze, nu să legifereze.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.