GAZETARII

Mâncăm pepeni de la greci. Pentru cei din Dăbuleni nu există spațiu în niciun hipermarket

Românii își doresc să consume produse locale, însă de-abia le găsesc în piață sau în magazine. Aceeași situație este și în cazul pepenilor. România importă anual fructe și legume de aproape 1 miliard de euro în condițiile în care avem una din cele mai mari suprafețe agricole din Europa: aproape 15 milioane de hectare de teren.

Astfel, în loc să cumpărăm pepenii din Dăbuleni, importăm de la greci sau turci. Potrivit INS, deficitul balanţei comerciale cu pepeni a crescut constant în ultimii ani, spre un nivel record de 15,3 milioane euro în 2019.

Consumul de pepeni se află pe un trend ascendent în România în ultimii ani, depăşind 24 kg pe an la un locuitor, dar preţurile de pe piaţa internă sunt mult peste cele din ţările din regiune, Eurostat indicând o medie de 29 euro pe 100 kg faţă de 14 euro în Bulgaria şi Ungaria în 2019.

În România nu există nici un lanț mare de distribuție românesc motiv pentru care produse din țară nu au loc pe rafturi. Statul trebuie să se asigure că reduce importurile și crește consumul de pe piața internă. Pepenii din Dăbuleni sunt foarte buni, dulci, gustoși. Românii îi pot găsi doar în piețe sau pe marginea drumului. În marele orașe însă acest lucru nu este permis. Cetățenii merg să își cumpere alimente de la marile magazine străine. Acolo nu veți putea găsi pepeni din Dăbuleni, poate unii ar scrie pepeni tip Dăbuleni.

Anul trecut, tone de pepeni au fost abandonate pe terenurile din Oltenia. Oamenii nu au reușit să-şi vândă marfa nici cu 20 de bani, aşa că au ajuns să-i lase pe câmp neculeşi să-i mănânce ciorile.

Iată ce relata un reportaj Adevărul de la fața locului:

„Să ştiţi că mă tot gândesc. De ce am ajuns aici? Nu mai mănâncă românii lubeniţă? Ăsta să fie motivul? Nu cred”, spune unul dintre ei. Consăteanul din dreapta intervine imediat. „Mănâncă, Virgile, mănâncă! Dar când noi ieşim cu lubeniţa pe piaţă, ei sunt sătui de ăia din Grecia. S-au dus vremurile când aşteptau oamenii primii pepeni”, spune supărat bătrânul in timp ce aranjează o lubeniţa ce părea să pice din remorca.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.