OPINII

Marius Lulea: „Bătrănii nu primesc nimic din Reforma Pensiilor. Ciucă este cel mai fericit beneficiar al acestei legi”

Marius Lulea susține că AUR s-a abținut de la votul pentru bătaia de joc la adresa bătrânilor și numită „Refoma Pensiilor”. Marcel Ciolacu revine cu promisiunea favorită în pragul alegerilor și promite că pensiile vor crește cu 40 de procente în 2024.

Specialiștii nu reușesc să identifice sursa de finanțare pentru această promisiune populistă, deoarece bugetul statului este gol. Guvernul trăiește din Fondul de rezervă, un fond creat pentru catastrofe. PNL și PSD refuză rectificarea bugetară, deoarece ar ieși la iveală dezastrul creat de aceste guverne rotative.

Iată ce spune liderul AUR: „În realitate nu este nici o reformă, este iar o schemă prin care se cresc inechitățile sociale: pensiile mici devin și mai mici iar pensiile mari vor deveni și mai mari, și mai speciale, și mai nesimțite. Nicolae Ciucă este cel mai fericit beneficiar al acestei legi. Legea a fost adusă pe repede înainte, nici nu a putut fi consultat în clar conținutul, a trecut formal prin parlament într-o singură zi fără discuții, consultare și fără aprobarea unor amendamente importante.

Marius Lulea mai spune că AUR va încerca la Camera Deputaților să modifice legea dar, cu siguranță, majoritatea toxică se va opune.

AUR vrea indexarea pensiilor bazate pe contributivitate și corelate cu rata inflației.

Iată care sunt principalele modificări propuse de AUR:

– indexarea pensiile normale ale oamenilor muncitori trebuie să se facă cu un coeficient mult mai mare decât pensiile speciale, pensiile nesimțite; în acest moment cele două sunt legate în mod intenționat pentru ca atunci când se oferă puțin la cei slabi să primească foarte mult specialii;

– creșterea pensiei minime, anularea corelației dintre pensia minimă și pensiile speciale;

– vârsta de pensionare să fie aceeași pentru toți românii;

– ne opunem creșterii vârstei de pensionare pentru femei;

– nu vedem sursa de finanțare; în 2020 au crescut pensiile prin lege, ea nu s-a aplicat și apoi au uitat pentru că de fapt nu erau bani; este nevoie de surse de finanțare reale, nu inflaționiste, nu prin creșterea de taxe și impozite; avem nevoie de: impozitarea pensiilor speciale, reforma administrativă cu scăderea numărului de instituții publice și eliminarea politicienilor din aparatul administrativ, reducerea cheltuielilor statului cu achiziția de bunuri care nu sunt folosite sau nu sunt folosite pentru destinația din acte a achiziției, reducerea risipei banului public.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.