
Prim-vicepreședintele AUR argumentează că implicarea statului statului în economie, dar și dezvoltarea de noi locuințe, este o normalitate peste tot în Uniunea Europeană. Dă exemplul Germaniei, despre care spune că ar avea 30-40% din fondul de locuințe din marile orașe deținut de companii de stat. Însă un exemplu mult mai apropiat de ce propune AUR este Suedia.
În 1965, parlamentul suedez se angaja să rezolve criza locuirii prin construirea, în termen de 10 ani, a un milion de locuințe noi. Programul a avut succes, iar 10 ani mai târziu, fondul locativ al țării se îmbogățea cu peste un milion de locuințe noi. Ele au fost construite la scală industrială la periferia orașelor, cu ajutor financiar din partea statului (proiectele au fost încurajate inclusiv prin schimbarea regulilor de creditare ipotecară) și sub supravegherea autorităților municipale locale, care au pus la dispoziție terenurile necesare.
Într-un advertorial publicat în presa locală din județul Mureș, AUR susține că Planul Simion va costa 50 de miliarde de euro – valoarea totală pentru a construi 1 milion de locuințe. Însă partidul dă asigurări că nevoia de finanțare va fi de doar 20 de miliarde de euro, pentru că ulterior locuințele se vor vinde.
„Toți banii se vor recupera. Pentru că locuințele se vor vinde și sumele respective se vor recupera prin vânzarea lor, din munca românilor”, insistă Marius Dorin Lulea pentru PressOne. Politicianul AUR spune că în estimările de 50 de miliarde sunt prevăzute costurile cu terenul, cu dezvoltarea infrastructurii (drumuri, canalizare, alimentarea cu apă și energie), cu birocrația și cele referitoare la construcția în sine.
Sursa: pressone.ro