Marius Lulea, antreprenor dar și prim-vicepreședinte al AUR, atrage atenția asupra faptului că piața de muncă suferă de un deficit major în mediul privat în timp ce mulți angajați la stat generează doar birocrație, nu și valoare adăugată.
„Avem prea multe legi, prea multe condiții și prea multă birocrație. La noi totul durează prea mult, cetățeanul interacționează cu prea multe instituții publice, există prea multe restricții.
Avem antreprenori și instituții publice care țin banii în conturi cu lunile sau chiar ani deoarece birocrația blochează desfășurarea investițiilor. Acest lucru afectează grav tot lanțul economic deoarece banii nu circulă, nu se rotesc în economie. Rotația banilor în economia românească este una mediocră și de aceea avem un raport între PIB și masa monetară existentă extrem de mic” susține Marius Lulea.
Acesta a atras atenția și asupra numărului mare de angajați de la stat și a deficitului mare de pe piața muncii în zona de privat.
„Avem prea multe instituții publice: peste 6.000. La acestea se adaugă peste 3.000 de unități administrative. Acestea nu produc real ceva decât birocrație. Fără ele ar fi mai bine.
Estimez că circa 300.000 de bugetari nu fac decât birocrație, sunt aduși de partidele politice și se poate și fără ei. Dacă mutăm aceste persoane din mediul de stat în cel privat nu doar că am scăpa de niște cheltuieli dar am obține și avantajul forței de muncă suplimentare în zona care realizează efectiv creștere economică. O așa mutare ar putea genera o creștere cu 10% a PIB-ului chiar în anul imediat următor, iar piața i-ar absorbi cu salarii mai bune, dar sigur, fără șpagă. În schimb noi aducem prea mulți muncitori de afară, deși pe termen scurt avem soluții interne”.