ANCHETE

Ministrul Economiei, Radu Oprea, interlop specializat în spălare de bani

Baronul PSD de Prahova, Radu Oprea, are un trecut infracțional bogat alături de Mihail Ștefănescu pe care îl are și ca asociat în compania City Imobiliar SRL, firmă care apare și în declarația de avere cu un împrumut de 2.943.305 (circa 580 de mii de euro). Compania îl mai are ca asociat pe Drăgoiu Paul Constantin, directorul B.S.S. – Building Support Services, companie controlată de Reiwag Facility Services GMBH din Austria – familia Wagner.

Din pură curiozitate am întrebat un specialist în domeniu de ce ar împrumuta cineva o firmă fără activitate cu o așa sumă de bani.

Răspunsul specialistului: Vinzi cuiva fictiv un ac de 0,1 cenți pe 580 de mii de euro, bani pe care îi ai deja la negru și nu ai cum să îi declari. Apoi în declarația de avere treci cei 580 de mii de euro ca fiind legali.

Se aude DNA?

CITY-IMOBILIAR-SRL-din-Ploiesti-Str.-Democratiei-103-CUI-22305880Descarcă

Oprea este specialist în spălare de bani, potrivit ICCJ

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îi acuza pe OPREA RADU ȘTEFAN şi ŞTEFĂNESCU MIHAIL, precum şi a S.C. ICIM S.A. şi S.C. URBAN ELECTRIC S.R.L. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală sub forma autoratului şi spălare a banilor sub forma complicităţii.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

Inculpaţii Oprea Radu Ştefan (în prezent senator) şi Ştefănescu Mihail, în calitate de administratori de drept ai inculpatelor S.C. URBAN ELECTRIC S.R.L. şi S.C. ICIM S.A., au ajutat societăţile comerciale S.C. M. S.R.L. şi S.C. SSWA S.R.L. şi pe reprezentanţii legali şi/sau de fapt ai acestora să deruleze şi să înregistreze operaţiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziţie de contracte de prestări servicii şi lucrări fictive şi emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive, ce au avut ca rezultat denaturarea obligaţiilor fiscale către stat.

Totodată, inculpaţii Oprea Radu Ştefan (până în momentul începerii mandatului de senator) şi Ştefănescu Mihail, în aceleaşi calităţi, au dispus şi dirijat transferul de sume de bani, cunoscând că ele provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, rezultat al încheierii unor contracte de lucrări şi prestări servicii care au permis înregistrarea în contabilitate a unor operaţiuni comerciale fictive, sume transferate din conturile societăţilor comerciale pe care le administrau în conturile unor societăţi cu comportament cu comportament tip „fantomă” cu care doar au simulat operaţiuni comerciale, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora.

Inculpaţii Oprea Radu Ştefan şi Ştefănescu Mihail, în scopul evazionării bugetului de stat şi disimulării rezultatului ilicit pentru albire al produsului infracţiunii mijloc, interpunând în schema infracţională mai multe societăţi comerciale tip „fantomă”, administrate în fapt de cetăţeni sârbi şi eleni, cu ajutorul cărora sumele de bani au fost transferate de la una la alta ,,în cascadă”, în scopul albirii lor succesive.

În prezent nu există informații publice cu privire la situația dosarului 278/P/2014 în care Radu Oprea a fost urmărit penal, nici dacă Parchetul General a decis să-l scoată de sub urmărire penală pe Radu Oprea sau dacă procurorii lucrează în continuare în cauză. Cert este că dosarul nu a ajuns să fie judecat pe fondul cauzei, ci s-a oprit în faza de cameră preliminară, fază care nu este publică. Să mulțumim serviciilor trădătoare de țară care albesc dosarele băieților cu ochi albaștri și relații sus puse.

Numele lui Oprea și al partenerului, Mihai Ștefănescu, zis “Treflă” este legat și de compania Eco Burn specializată în eliminarea deșeurilor medicale. Imediat după ce a intrat în Parlament, Oprea a ieșit din Eco Burn, cesionându-și participațiile în decembrie 2012, luna ultimelor alegeri legislative.

Treflă, vechiul său asociat, a rămas în hârtii. El nu are o carieră publică, deși a fost extrem influent pe plan local: afaceristul e nașul de cununie al Andreei Cosma, fiica baronului PSD, și cel care i-a botezat acesteia copilul. Nici Radu Oprea nu-i străin de familia Cosma. Senatorul e fiul lui Nicolae Oprea, un fost viceprimar PSD al Ploieştiului, vechi prieten cu Mircea Cosma încă din epoca în care ambii lucrau la întreprinderea comunistă ICIM. Dar cercul relațional nu se închide aici. Sebastian Ghiță însuși a fost asociat cu Treflă și Radu Oprea în compania MBTT Development, din februarie 2006 până în octombrie 2012. Atât bătrânul Cosma cât și Sebi Ghiță sunt cunoscuți ca protejați ai serviciilor secrete, ultimul fiind în exil la Belgrad.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.