ȘTIRI

Ministrul ungar de externe: „Cu Donald Trump la Casa Albă, nu ar fi fost război în Ucraina”

Alegerile de la jumătatea mandatului care se desfăşoară marţi în SUA sunt de o mare importanţă, pentru că, dacă Donald Trump ar mai fi fost astăzi preşedinte, nu ar mai fi izbucnit războiul în Ucraina, a declarat ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, potrivit agenţiei EFE.

”Cu Trump preşedinte, războiul nu ar fi izbucnit”, a spus Szijjártó în faţa presei, reafirmând că relaţiile dintre SUA şi Ungaria nu au fost niciodată la fel de bune ca în perioada fostului preşedinte republican.

Ministrul ungar crede că alegerile în desfăşurare din SUA ”sunt de o mare importanţă în ceea ce priveşte războiul” din Ucraina, prin urmare guvernul premierului ungar Viktor Orban le va urmări îndeaproape. Conform sondajelor, republicanii lui Trump au şanse să obţină în urma acestui scrutin majoritatea în Senat şi Camera Reprezentanţilor.

Într-o altă declaraţie, joia trecută, Péter Szijjártó a spus că între Ungaria şi SUA cooperarea politică ”a fost cea mai bună şi bazată cu adevărat pe respect reciproc atunci când Donald Trump a fost preşedinte al SUA”.

La alegerile prezidenţiale americane din 2020, Viktor Orban l-a susţinut deschis republicanul Donald Trump, care însă avea să piardă scrutinul în faţa democratului Joe Biden.

Cu patru ani mai devreme, în 2016, Orban fusese singurul şef de guvern din UE care şi-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump în confruntarea de atunci cu Hillary Clinton.

În timpul mandatului preşedintelui Trump, ”relaţiile ungaro-americane şi-au recăpătat strălucirea de altădată”, spunea Orban cu câteva zile înaintea alegerilor desfăşurate în SUA în 2020. Dar odată ce Joe Biden a ajuns la Casa Albă, aceste relaţii s-au răcit, iar noul preşedinte american nu l-a invitat pe premierul ungar la ‘Summitul pentru Democraţie’ organizat la iniţiativa Washingtonului în decembrie 2021, potrivit Agerpres.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.