ȘTIRI

Mircea Geoană avertizează: „Războiul nu se va termina prea curând”

Războiul pornit de ruși în Ucraina nu se va încheia prea curând, a avertizat Mircea Geoană, secretarul general ajunct al NATO.

Tot recent, Mircea Geoană a vorbit despre faptul că Rusia își intensifică războiul hibrid și spune care e prima linie de apărare a țărilor noastre.

„Rezilienţa societală este prima noastră linie de apărare, a spus Mircea Geoană. Cât de puternice, cât de rezilente, cât de capabile să reziste şocurilor, dezinformării şi transformării sunt ansamblul cetăţenilor noştri, societatea noastră. De aceea conduc în NATO, de asemenea, (pe lângă board-ul pentru inovare, n.red.), şi efortul pentru rezilienţă. Iar acesta este un termen pe care invit prietenii din România să-l folosească mai mult: rezilienţă societală.

Înseamnă rezilienţă nu doar la nivelul instituţiilor guvernamentale, naţionale sau locale, dar înseamnă rezilienţă la nivelul business-ului şi, de asemenea, la nivelul cetăţenilor. Iar dacă avem un model de emulaţie este probabil ceea ce realizează exceptional de bine prietenii noştri scandinavi, membri în NATO şi UE.

De aceea încurajez un dialog mai intens între aceste trei componente ale unei bune societăţi: sectorul public, sectorul privat, societatea civilă. Pentru că nici o soluţie nu poate fi identificată şi aplicată de unii singuri – de către guvern de unul singur, de business singur, de ONG-uri sau universităţi, de unele singure.

Avem nevoie unii de alţii mai mult ca niciodată. Avem în faţă multe teste la rezilienţa noastră: războiul din Ucraina continuă, preţurile cresc, inflaţia urcă. Oamenii au îndoieli. Retorica nucleară a Kremlinului creează îngrijorări, chiar dacă noi nu anticipăm folosirea imediată a unor astfel de arme. Toate acestea mă conduc la ideea societăţilor reziliente.

Vedem Rusia escaladând războiul din Ucraina, nu doar ca să distrugă reţeaua electrică, infrastructura civila şi să ţintească civili, dar vedem intensificarea unui război hibrid împotriva noastră, încercând să folosească nemulţumirea publicului nostru, încercând să atace, intr-un fel sau altul, infrastructurile noastre critice. Toate acestea sunt parte a rezilienţei societale şi vă încurajez să priviţi mai în profunzime şi ştiu că România ar fi un interesant pilot în ce priveşte rezilienţa societală”, a concluzionat secretarul adujunct al NATO, Mircea Geoană.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.