GAZETARII

Mugur Mihăescu dă de pământ cu Guvernul Ciucă: Acum 10 ani benzina era 3 lei!

Mugur Mihăescu consideră că statul a mărit artificial prețurile pentru a acoperi cheltuielile făcute în timpul pandemiei. Aici se înscrie și probleme creșterii prețului la carburanți, care în opinia sa e nejustificată: în urmă cu 10 ani, barilul de petrol era 145 de dolari, iar litrul de benzină costa 3 lei. Acum, când barilul de petrol costă 125 de dolari, benzina a ajuns la 10 lei. Cum se explică? Simplu, susține Mihăescu, statul aplica metoda „japca”.


„Statul este cel mai bun manager. În cartea statului de business, capitolul 1 se numește japca, asta a demonstrat. Să zicem ca nu-ți mai faci concedii, nu mai bei, nu mai fumezi, dar să vă dau un exemplu: ni se spune că barilul de petrol este foarte scump, este 125 de dolari, și de aceea plătim 10 lei benzina. Acum 10 ani barilul era 145 de dolari și benzina 3 lei. Acum, pentru că au închis economiile în așa-zisa pandemie, acum nu vor să dea socoteală și aplica ce știu ei mai bine, japca. Vin tot felul de oameni cu cravată și ne explică ei frumos cum situația e gravă. În loc să ne spună că au tipărit bani pentru ca au închis economiile. Să spună statul care e sistemul prin care când era 145 barilul, benzina era 3 lei, iar acum e 125 și benzina 10 lei. Aș vrea si eu să aplic în businessul meu privat sistemul ăsta”, a spus Mugur Mihăescu, la România TV.

El a mai spus că impozitarea dividendelor este injustă și că soluții reale sunt altele: în primul rând, aparatul administrativ este supradimensionat și există mulți bugetari de lux. Apoi, mai este problema pensiilor speciale și faptul că mediul privat este chemat mereu să acopere gaura bugetară lăsată de cheltuielile acestei clici aflate la putere de mai bine de 30 de ani.

„Apoi impozitul pe dividende. Dividendele au fost introduse pentru atunci când tu, ca investitor, plasai fonduri într-o companie, iar ea muncea pentru tine. Dar asta nu se aplică SRL-urilor, asta ar trebui aplicată doar în cazul SA-urilor. În cazul unui SRL, investitorii sunt și muncitori, ei nu stau cu un laptop pe o plajă și se uita cum le creste investiția într-o companie. Este o impozitare total injustă. Iar acum să mai și crească acest impozit, este japcă.

Acum salariile din sistemul bugetar sunt mai mari decât în privat. Mie mi se pare de neacceptat să faci aceasta concurență privatului, apoi doar mediul privat să răspundă. Dar sunt peste 1 milion de astfel de posturi la stat, este visul oricărui român acum să fie angajat la stat. Hai să vedem cum putem reorganiza, digitaliza, acest sistem, astfel încât să mai reducem numărul acestor posturi”, a mai spus Mihăescu.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.