GAZETARII

Noi scumpiri: cresc accizele la tutun și băuturi alcoolice

Începând cu 1 august 2022 intră în vigoare noile modificări aduse Codului fiscal pe repede-înainte de alianța PSD și PNL. Printre acestea se numără mpozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie, creşterea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice şi impozitarea mai mare a câştigurilor din jocuri de noroc, informează Mediafax. Prin aceste măsuri, Guvernul Ciucă speră să acopere gaura din bugetul de stat.

Strâns cu uşa de cheltuieli crescute de majorarea preţurilor energiei şi inflaţie în general, dar şi de promisiunea că deficitul bugetar va coborî la sub 3% în 2024, guvernul caută să îşi crească veniturile şi prin modificarea taxării.

În 2022, prin noile modificări, statul ar urma să încaseze circa 1 miliard de lei în plus la bugetul de stat şi 11 mld. de lei în 2023. Este destul pentru a scădea deficitul bugetar astfel încât în 2024 să ajungă la 3% din PIB? Da, crede guvernul, dacă şi creşterile de încasări la buget prin digitalizarea ANAF merg în grafic.

În 2022, cea mai mare parte din creşterea încasărilor prin modificarea taxării ar veni din impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim şi din accize. Practic, suprataxarea contractelor part-time se va aplica veniturilor încasate începând cu 1 august. Discuţia este mai veche, pentru că a mai fost o încercare de a suprataxa contractele part-time şi în 2017.

Guvernul speră că prin această măsură se va scoate la lumină munca la gri. Pe de altă parte, consultanţii fiscali sunt de părere că măsura de impozitare a contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie se va întoarce împotriva guvernului, pentru că mulţi angajaţi care până acum era plătiţi „la gri” vor fi plătiţi la negru. Dacă un angajat avea un contract de muncă de 4 ore, spre exemplu, iar munca prestată era de 8 ore pe zi, el primea în acte salariul de 4 ore şi restul banilor „în plic”. Acum, cred consultanţii, cele mai mari şanse sunt ca angajatul să treacă la munca la negru, adică să rezilieze contractul de muncă de 4 ore şi astfel statul să nu mai primească nici taxele pentru contractul de 4 ore.

De asemenea, au intrat în vigoare mai multe modificări pentru acordarea facilităţilor fiscale din construcţii şi din agricultură, printre care reducerea plafonului pentru care se acordă facilităţi fiscale angajaţilor din acest sector.

Până la publicarea modificărilor fiscale în Monitorul Oficial, angajaţii din construcţii şi agricultură cu salariul de sub 30.000 de lei beneficiau de aceste facilităţi. Începând cu salariile din 1 august, plafonul se reduce şi doar angajaţii care câştigă sub 10.000 de lei mai beneficiază de facilităţile fiscale.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.