ȘTIRI

Noua metoda „Maradona” de „făcut” la portofel. Metoda Ciucă-Ciolacu:

Au zis ai noștri guvernanți că ieftinesc carburanții, că benzinăriile de bună voie și nesilite de nimeni reduc prețul cu 50 de bani, ele suportând 25 de bani, iar statul compensându-le restul de 25 de bani.

Și poporul? Poporul crede, că deh, dacă vine domnul general, vorba aia om serios după vorbă, după port, chiar dacă habar nu are că România produce motorină (bezna minții), totuși om serios, nu poate să păcălească populația chiar în halul ăsta, corect? Greșit.

Ce a făcut prețul după așa-zisa ieftinire de la 1 iulie? A rămas constant. 8,15 lei benzina. Unde ați mai văzut voi așa ceva, să rămână prețul constant în aceste vremuri turbulente? Nicăieri.

Dacă dai cu tunul pe grafic în ultimele luni sau în ultimii ani nu mai nimerești 14 zile la rând în care să stea prețul nemișcat.

Ce a făcut prețul petrolului în aceste două săptămâni? S-a mișcat când în sus, când în jos, dar clar e că a scăzut.

Atenție, vorbim de prețul în lei, nu în dolari, că sunt mulți analfabeți care atunci când vorbesc despre prețul petrolului uită că leul se depreciază față de dolar – și noi nu vrem să fim proști ca ei. Repet, prețul petrolului a scăzut. De la 551 lei barilul pe 30 iunie la 490 lei ieri, 13 iulie.

Pentru pasionații de matematică, o scădere de 11%. Ce au făcut benzina și motorina? Au rămas constante. Superb.

Hai să o luăm altfel. Prețul de acum al carburanților este identic cu prețul din 20-23 mai. Cât costa petrolul la vremea respectivă? 521-524 lei. Adică era ceva mai scump decât este astăzi. Și, totuși, benzina și motorina costă la fel ca atunci!

Ați înțeles metoda Maradona-Ciucă-Ciolacu? Mai explic o dată.

Doamnelor și domnilor, doar oamenii complet lipsiți de discernământ și de o minimă experiență de viață pot să creadă că, dacă ilustrul general Ciucă poruncește – Ia mai scădeți prețurile, măi! – atunci companiile petroliere se vor executa.

Păi domnul general a poruncit chestii mult mai simple care nu s-au realizat, de pildă a poruncit să se ridice un pod de pontoane în locul celui prăbușit din Neamț și nu l-a ascultat nimeni, a trecut o lună și nu s-a întâmplat nimic. Cum poți să crezi că dacă vine la televizor și zice să scadă prețul la benzină, îl iau băieții profesioniști în serios? E ridicol.

Dar știți de ce este ridicol? Fiindcă bunul simț ar trebui să ne dicteze că ESTE ABERANT CA PREȚURILE SĂ SCADĂ DOAR FIINDCĂ UN POLITICIAN ZICE CĂ AR TREBUI SĂ SCADĂ.

Dacă așa ar sta lucrurile, atunci de ce nu dispune generalul Ciucă să scadă și prețul la castraveți, și la cireșe, și la gogoși? De ce? Tocmai fiindcă este imposibil ca așa ceva să se întâmple.

Ce motiv ar putea avea vânzătorul de benzină să scadă prețul? Nici unul. El este ghidat de maximizarea profitului, la fel cum maximizarea profitului urmărește și fermierul și cireșarul și gogoșarul.

Toți vor maximizarea profitului, că de asta fac afaceri; dacă voiau altceva, intrau în branșa organizațiilor caritabile, dar nu e cazul.

Prețul carburanților se stabilește în funcție de cerere și de ofertă. Producătorul are interes să obțină profit maxim, deci întotdeauna va urmări să promoveze acel preț care să îi asigure desfacerea producției. Dacă prețul e prea mare, rămâne cu stocuri, dacă prețul e prea mic, se formează cozi de clienți și rămâne fără stocuri.

Deci, repet, de ce ar scădea de bunăvoie și nesilit de nimeni un vânzător, fie el și benzinar, prețul produsului său, dacă prețul anterior, de piață, îi asigură desfacerea optimă a producției?

Este aberant să crezi că așa ceva se poate întâmpla.

Dacă guvernul chiar dorea să influențeze prețurile în mod durabil, atunci avea alte pârghii la îndemână, nu prosteala asta cu „Scădeți voi de bună voi, că vă mai dăm și noi ceva”.

La vremea când genialul guvern Ciucă a adoptat această măsură, oamenii de bun simț au întrebat: tovarășe general-genial, de unde o să știm noi că benzinăriile chiar vor reduce prețul cu 50 de bani? Vor reduce în raport cu ce? Cu prețul de ieri – asta e clar.

Dar mâine? Dar poimâine? Dar peste 14 zile?

De unde știm noi că benzinarii vor avea prețuri mai mici decât ar fi avut altminteri, în absența măsurii de 25 de bani pe care în genialitatea dvs. ați adoptat-o? Genialul nu a răspuns la întrebare. Nici celălalt genial din guvern, responsabil cu energia, nu a răspuns. Ei, las-o așea atunci.

Ce s-a întâmplat în realitate? Benzinarii au adoptat cea mai deșteaptă atitudine, pe principiul „câinii latră, caravana merge mai departe” sau „Lasă-l pe nebun în pace să vorbească; el se face că vorbește serios, noi ne facem că îl ascultăm”.

Au redus prețul pe 1 iulie, toată lumea fericită, toată lumea la selfie-uri și poze cu pompa de benzină, activiștii politruci hau-hau pe Facebook.

Măreț conducător, absolut genial, iată, chiar a scăzut prețul, nu așa cum ziceau oamenii ăia haini și negri la suflet, domnule, care chibițau pe margine și care nu vor să avem benzină ieftină, benzinica noastră dragă din pământul strămoșesc.

După care hai toți pe burtă. Mucles. Prețul petrolului scade de două săptămâni dar noi ținem prețul benzinei constant, vorba aia, să vadă proștii că l-am redus.

Dragilor, guvernanții nu au dorit vreo ieftinire. Totul este doar șou cu mișcări din popow. Guvernul este principalul beneficiar al inflației.

Benzinarii își văd și ei de treabă, că doar nu sunt cretini să muncească gratis, să își asume riscuri gratis, doar fiindcă așa se trezește vorbind un genial special la Palatul Victoria.

Oamenii deștepți din țara asta își văd de treabă. Când pierd pe o parte, ei își scot pârleala pe altă parte. Doar prostănacii se uită în gura unui plagiator și iau țeapă cu Metoda Ciucă.

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.