GAZETARII

Nu am terminat centrala nucleară de la Cernavodă dar ne apucăm de micronucleare? Cum devenim dependenți de combustibilul atomic

SUA oferă României 14 milioane de euro pentru proiectarea și studiile preliminare amplasării unor mini-centrale nucleare. Soluția nu ar fi rea în sine dacă nu am avea două reactoare atomice care nu au fost finalizate la Cernavodă.

10 miliarde de euro ca să construim două reactoare

Ne apucăm de multe proiecte și nu terminăm nici unul.

TUPEU. Din banii românilor PSD va subvenționa companiile petroliere

Dacă un proiect de investiții nu este finalizat în proporție de 100% el nu poate fi utilizat. Degeaba construim 100 de poduri la 90% dacă nu finalizăm un singur pod la 100%.

Cam în această situație se află România care s-a apucat înainte de 1989 de centrala nucleară de la Cernavodă dar apoi lucrările au fost parțial abandonate.

PSD și PNL le refuză românilor dreptul la un trai decent:

Pentru a finaliza lucrările am avea nevoie de aproximativ 10 miliarde de euro. Bani ar fi, din moment ce România a ajuns la o datorie istorică de 135 de miliarde de euro numai pe deficit bugetar și bani pentru importuri. Am putea lua 10 miliarde de euro ca să ne asigurăm că avem și energie verde.

România devine dependentă de importurile de material radioactiv

Pe de altă parte centralele nucleare vin cu o mare problemă.

Pe lângă costurile inițiale de construire și care sunt foarte mari, avem costurile de exploatare date de combustibilul radioctiv.

Problema principală este aceea că la nivel global există monopol asupra acestui produs și statele sau companiile care îl produc nu au nici un interes să îl ofere ieftin.

De fapt acest produs va fi furnizat la acel preț care nu va permite niciodată un randament ridicat pentru producerea energiei, așa se face că vom deveni de fapt dependenți de niște importuri.

Iohanis l-a executat pe Chesnoiu ca să priceapă Ciolacu

În realitate aceste centrale nucleare nu sunt deloc bune și România ar trebui să investească în parcuri Eoliene și în Hidrocentrale, capacități de producție care nu vor necesita o altă materiale primă decât vântul și apa.

Nu râdeți: România importă gaz din Ungaria de 14 ori mai mult decât exportă 🙂 . România are gaz, Ungaria nu

România dorește să folosească energie nucleară la 50 de ani de la momentul la care această tehnologie părea că este o variantă.

Stelian Tănase: România nu e guvernată! Coaliția PNL/PSD se va rupe

Horia Dumitrescu

Horia Dumitrescu este un ziarist talentat și dedicat, cu o experiență vastă în domeniul jurnalismului, el este recunoscut pentru abilitatea sa de a analiza în profunzime subiectele și de a oferi o perspectivă echilibrată și informativă.